Külföld

Döntő hétvége Olaszországban

A baloldalnak kedveznek a felmérések, de még jöhet meglepetés a referendumon

Fordulópontot hozhatnak az olasz politikában a hétvégi tartományi választások és a referendum. A jobboldal taktikázik.

Döntő hétvége Olaszországban

Hét olasz tartományban készülnek választásokra a hétvégén, a jobboldali ellenzék úgy számol, hogy többségükben megverheti a baloldalt, így kezdettől fogva nagy érdeklődés övezi a voksolásokat. A parlamenti képviselők számának csökkentéséről szóló népszavazásról azonban korábban úgy vélekedtek, nem gyakorol különösebb befolyást a jelenlegi kormány sorsára.

Néhány nappal az urnákhoz járulás előtt már úgy tűnik, hogy a nem szavazatok győzelme a Giuseppe Conte vezette balliberális kormány elvérzését jelentené. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által felterjesztett javaslat a kétkamarás parlament képviselői számának radikális csökkenését jelentené. Az alkotmánymódosítás értelmében a felsőház jelenlegi 315 szenátorából kétszázan, a 630 alsóházi képviselőből pedig négyszázan maradnának meg a parlamentben.

Tavaly októberben többséget kapott a javaslat, de mivel alkotmánymódosításról van szó, az állampolgároknak is véleményt kell nyilvánítaniuk. A Corriere della Sera felmérései szerint 71 százalék a karcsúsítás, 29 százalék a jelenlegi rendszer megtartása mellett szavaz majd. A jobboldali pártok a parlamenti szavazás során egyértelműen támogatásukat fejezték ki voksaikkal, most azonban szabad utat adtak szavazóiknak. Giancarlo Giorgetti, a Liga második embere, valamint két tartományi kormányzója, a lombardiai Attilio Fontana, Lombardia és Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia vezetője is bejelentette, hogy nemmel szavaz. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke a következetességre hivatkozva az igen szavazat mellett döntött, hangsúlyozta azonban, hogy szabad utat enged támogatóinak, hiszen a jelenlegi politikai helyzetben talán hasznosabb lehet a nem győzelme, amely a kormány végső egyensúlyvesztését jelentené. A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia az első perctől arra biztatta támogatóit, hogy saját belátásuk szerint döntsenek a népszavazáson, Berlusconi azonban határozottan a nem mellett kötelezte el magát. A Forza Italia volt egyébként az első párt, amely 2006-ban a képviselők számának csökkentésére vonatkozó javaslatot nyújtott be, a Demokrata Párt azonban megvétózta azt.

Egyre szilárdabb a konszenzus az ellenzéki erők szavazóbázisában a referendum visszautasítására. Meglátásuk szerint a honatyák számának lefaragása a demokrácia meggyengüléséhez vezetne. Jelenleg 64 ezer személyre jut egy képviselő, az alkotmány módosításával az arány 101 ezer személyre változna képviselőnként.

A referendum támogatói szerint viszont évi 57 millió eurós megtakarítást jelentene az állam számára az egyharmados csökkenés, valamint a politikai viták felgyorsítását, egyszerűsítését, és egyben aktívabb részvételt tenne lehetővé a képviselők számára. A parlament átalakításáról szóló kérdés megmozgatja a közvéleményt, országszerte több demonstráción igyekeztek meggyőzni a nem, illetve az igen támogatásáról  az állampolgárokat.

Kapcsolódó írásaink

Bízik a diadalmenetben Matteo Salvini

ĀOlaszország déli és északi részén is tarthatatlan a helyzet, az illegális bevándorlóknem akarnak karanténban maradni, gyakoriak az összetűzések a táborokban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom