Külföld

Deutsch: Elfogadhatatlan az EU-n belüli kettős mérce

„Brüsszel ne folytasson politikai hidegháborút a tagállamok ellen”

Magyar európai parlamenti képviselőket kérdezett tegnap délután az EP budapesti irodája arról, mit várnak Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke mai évértékelőjétől.

Az Instagramon közvetített online beszélgetés során Cseh Katalin, a Momentum és Ujhelyi István, az MSZP képviselője egyaránt a szorosabb európai egészségügyi együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Kiemelték azt is, hogy álláspontjuk szerint a következő uniós költségvetésben és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapban szigorú antikorrupciós, valamint jogállamisági garanciákra van szükség a forrásokhoz való hozzáféréshez. Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP delegációvezetője – aki maga is felszólal a bizottsági elnök mai beszédét követő vitában – hangsúlyozta, túl kell lépni az uniót káros módon megosztó vitákon, az uniós intézményeknek a tagállamokkal szemben nem politikai hidegháborút kell folytatniuk, hanem a tisztelet hangján kell beszélni velük.    

Deutsch szerint több területen továbbra is másodrangú tagokként kezelik a 2004-ben vagy később csatlakozott országokat, ide tartozik például az uniós munkalehetőségekhez való hozzáférés is. A megosztottság elfogadhatatlan jelének nevezte, hogy Bulgária, Románia és Horvátország még mindig nem a schengeni övezet tagja. A képviselő fontosnak nevezte azt is, hogy az Európai Bizottság ne tegyen olyan javaslatokat, amelyek újabb felesleges megosztottságot szülnek, hanem az együttműködésre összpontosítsanak. A költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatban megjegyezte, az EP-képviselők többsége hátba támadta a megállapodást, a két csomagot mielőbb el kellene fogadni, hogy az EU végre javítani tudjon a versenyképességén.

A koronavírusról szóló tegnapi EP-vitában a fideszes Tóth Edina is felszólalt, aki közleményében hangsúlyozta, a védekezés sikerét emberéletekben mérjük, ezért nem elegendő a koronavírus országon belüli terjedését gátolni, a járvány utánpótlási vonalait is szükséges elvágnunk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom