Külföld

Athén nem engedné el a migránsokat Leszboszról

A görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat, akikneka hatóságok szerint közük volt a moriai tűzhöz

Miközben Németországban tovább folyik a vita arról, befogadjanak-e több menedékkérőt a görög szigetekről, az athéni kormány Leszboszon tartaná és új táborba költöztetné a leégett moriai központ lakóit. A jövő héten egyébként közzéteszik az Európai Bizottság javaslatát az unió menekültügyi reformjára.

Athén nem engedné el a migránsokat Leszboszról
Több mint tizenegyezer embert kell áthelyeznie a görög bevándorlásügynek
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Megegyezett Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter ezerötszáz bevándorló befogadásáról a görög szigetekről. A dpa német hírügynökség tegnap úgy értesült, olyan gyermekes családokról van szó, amelyek a görög hatóságok szerint védelemre jogosultak. A kérdésről a szerdai kabinetülésen dönthet a kormány. Seehofer még a múlt pénteken jelentette be, hogy Németországba száz-százötven, kísérő nélküli fiatalkorú érkezhet a leégett moriai menekülttábor lakói közül. Ezek után Merkel hétfőn beszélt arról, hogy kormánya kész segíteni egy új regisztrációs központ létrehozását Leszbosz szigetén, ahol a megsemmisült tábor is található. Az unió külső határán fekvő Görögországnak nagy felelőssége van a menekültügyben, ezért megérdemli a támogatást – mondta a kancellár a Die Welt című lap szerint.

Józanságra intett ugyanakkor Jens Spahn német egészségügyi miniszter, aki a kormánypárti Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői elnökségi ülésén közölte: meg kell akadályozni, hogy megismétlődje­nek a 2015-ös események, az embereknek helyben kell segíteni, nem pedig minden menekültet Németországba vinni.

Hasonlóan vélekedik a CDU elnöki posztjára pályázó Friedrich Merz, aki azt mondta, nincs értelme euró­pai megoldást keresni a leszboszi migránsok szétosztására, Görögország ugyanis egyelőre nem kérte, hogy a tagállamok fogadjanak be menedékkérőket a szigetről. A politikus a Die Welt szerint hozzátette: abban kell segíteni a görög kormányt, hogy a menedékkérők humánus körülmények között élhessenek.

Megosztottak a migránsok befogadásának kérdésében a németek is, a YouGov közvélemény-kutató által készített friss felmérés szerint a németek 47 százaléka úgy véli, országának több bevándorlót kellene átvennie Leszboszról. A válaszadók 39 százaléka elutasította a moriai menekültek befogadását.

A német kancellár és a belügyminiszter terveit mindenesetre keresztülhúzhatja, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn a Der Tagesspiegel című lap szerint közölte, kormánya nem hagyja magát zsarolni. Nincs kétség afelől, hogy Moriát olyan menekültek és migránsok gyújtották fel, akik zsarolni akarták Athént, hogy azonnal távozhassanak Leszboszról – szögezte le Micotákisz, hozzátéve: ezért minden bevándorlónak a szigeten kell maradnia és új táborba költöznie.

Az athéni kormány tegnap egyébként az MTI szerint bejelentette, hogy a görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat a moriai menekülttáborban keletkezett tűz ügyében. Egy további embert keresnek.

A tábor leégése miatt hajléktalanná vált körülbelül tizenkétezer migráns közül eddig nyolcszázan költöztek be egy új, ötezer férőhelyes átmeneti táborba az ERT görög rádió közlése szerint.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tegnap sürgette Németországot és az Európai Uniót, hogy találjanak gyors megoldást a Leszboszon kialakult helyzetre.

Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa pedig még hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy az Európai Bizottság szeptember 23-án mutatja be javaslatát az unió menekültügyi reformjára.

Iszlamista férfi késelt Stolbergben

A német rendőrség letartóztatott egy 21 éves, iraki származású férfit, aki a gyanú szerint vasárnap éjjel megkéselt egy autójában ülő férfit az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Stolbergben – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap. Az áldozatot a hatóságok közlése szerint súlyos sérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. A gyanúsított a támadás közben szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, azaz Allah hatalmas, majd autóval elmenekült a helyszínről, de a közelben sikerült elfogni. A feltételezett elkövető nem ismeretlen a rendőrség előtt, márciusban szintén késsel támadt egy emberre, a Bild című német lap pedig úgy értesült, hogy a férfit évek óta megfigyelés alatt tartotta a német hírszerzés iszlamizmus gyanúja miatt.
(HSz)

Bevándorláspárti nyomásgyakorlás

Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Fotó: MH

Bárki is gyújtott tüzet a leszboszi Moria táborban, Európa a felelős, mert képtelen kijavítani a hibás menekültügyi rendszerét – írta a napokban megjelent véleménycikkében Andreas Kluth, a Bloomberg publicistája. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (képünkön) a Twitteren reagált Kluth írására. Úgy fogalmazott, a táborban történt tragédiáért talán éppen az ilyen újságírás a felelős: amikor azt írják, helytelen elvárni a migránsoktól, hogy az első biztonságos országban kérjenek menedéket, emberi jognak nevezik a nyitott határokat, és azt állítják, Orbán Viktor kitiltotta a menekülteket – pedig mindez nem igaz.
(ŐM)

Röviden

Elsüllyedt Líbia partjainál egy Európába tartó, illegális migránsokat szállító csónak – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A líbiai parti őrség hétfőn összesen három csónakot észlelt a Földközi-tengeren, ezek egyike süllyedt el. A vízből két holttestet emeltek ki. Túlélők beszámolója szerint huszonketten eltűntek, feltehetően meghaltak.
 

Legalább három menedékkérő meghalt egy hajóbalesetben a görögországi Kréta szigeténél – közölte a helyi ERT rádió. A görög parti őrség egyik tisztje a dpa német hírügynökséggel közölte, a migránsok csónakja az erős szél miatt borult fel, 53 embert sikerült megmenteni közülük. A mentőcsoportok helikopterrel is keresték a szerencsétlenül járt embereket, a hajón tartózkodó migránsok pontos száma azonban nem ismert. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom