Külföld

A fehérorosz ellenzék szavatolná Lukasenka biztonságát, ha lemondana

A fehérorosz ellenzék szavatolná Aljakszandr Lukasenka államfő biztonságát, ha békésen távozna hivatalából - jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt az lb.ua ukrán hírportálnak adott, szerdán közölt interjújában. Közben Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerint kulcsszerepe volt az Egyesült Államoknak a fehéroroszországi tiltakozások előkészítésében, Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt pedig amerikai védelem alatt áll.

A fehérorosz ellenzék szavatolná Lukasenka biztonságát, ha lemondana
Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszország államfője
Fotó: AFP

Az interjút készítő újságírók kérdésére Cihanouszkaja azt mondta, „még garanciát adna” az elnöknek önkéntes távozása esetén, de nem fejtette ki részletesen, hogy mit ért ezalatt.

Cihanouszkaja a fehérorosz és az orosz államfő hétfőn Szocsiban lezajlott találkozóját értékelve úgy vélekedett, hogy Moszkva még nem hozta meg a végleges döntést Lukasenka támogatásáról. Szavai szerint Fehéroroszország kilencmillió lakosának többsége már nem bízik Lukasenkában, változást akar, ezért szerinte bölcs döntés lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, ha nem őt, hanem a fehérorosz népet támogatná.

Kijelentette, hogy az ország lakossága nem támogatja Oroszország és Fehéroroszország integrációját sem. Megjegyezte, hogy ha Putyin nem is tartja fontosnak vagy méltónak, hogy meghallgassa az ő nyilatkozatait, akkor is látja, mi zajlik Fehéroroszágban, azt, hogy az emberek változást akarnak.  

Felhánytorgatta ugyanakkor, hogy Moszkva most a Lukasenkának nyújtott 1,5 milliárd dolláros hitellel a békés tüntetők elleni erőszakot támogatja. Példaként hozta, hogy máris új golyóálló mellényeket rendeltek a rohamrendőröknek.     

Hangsúlyozta, hogy az ellenzék nem akar háborút, zavargásokat, a békés átmenetben érdekelt. Amennyiben ez bekövetkezne, Cihanouszkaja kifejtette, hogy két-három hónapra, legfeljebb félévre vállalná ideiglenesen az államfői tisztséget. Ez idő alatt a kormány tagjainak többsége a helyükön maradna - úgyszintén ideiglenes tisztségviselőként -, mert szerinte ők alapvetően jó szakemberek csak a jelenlegi politikai nyomás alatt nem tudják jól ellátni a feladatukat. Ez az időszak egy új, szabad és tiszta választások előkészítésével telne el.    

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónővel, az ellenzéki Koordinációs Tanács mára egyetlen szabadlábon és Fehéroroszországban maradt tagjával kapcsolatosan úgy vélte, ő túl ismert személyiség ahhoz, hogy ki merjék toloncolni az országból, pláne ahhoz, hogy bebörtönözzék.

Washingtonnak kulcsszerepe volt a tiltakozások előkészítésében - mondta az orosz kémgőnök

 „Az SZVR rendelkezésére álló értesülések alapján az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik a jelenlegi fehéroroszországi eseményekben. Noha Washington megpróbál árnyékban maradni a nyilvánosság előtt, az amerikaiak többszörösére növelték a fehérorosz kormányellenes erők finanszírozását azután, hogy megkezdődtek az utcai tömegtüntetések. Ennek mértéke dollárok tízmillióiban mérhető” - idézte a TASZSZ a külföldön végzett orosz polgári hírszerzés vezetőjét.

Nariskin szerint a fehéroroszországi eseményekben világosan kimutatható a „nyugati nyom”. „A tiltakozó akciók a kezdetektől fogva jól szervezettek voltak, és külföldről koordinálták őket” - nyilatkozott a kémfőnök.

Nariskin azt mondta, hogy a tiltakozások nyugati szervezése jóval a vitatott kimenetelű augusztusi elnökválasztás előtt elkezdődött. Állítását egyebek között azzal az érvvel támasztotta alá, hogy tavaly és az idei év elején egyedül az Egyesült Államok mintegy 20 millió dollárral támogatta a kormányellenes megmozdulások szervezését Fehéroroszországban, egyebek között függetlennek mondott bloggerek és közösségi médiás információs profilok hálózatának kiépítésével, valamint aktivisták utcai akciókra való felkészítésével.

Az SZVR igazgatója szerint „a legperspektivikusabb aktivistákat tapasztalt amerikai instruktorok” Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában készítették fel az erőszakmentes tiltakozásra. Mint mondta, Cihanouszkaját és más ellenzéki aktivistákat az amerikaiak védelem alá vették mint a demokratikus Fehéroroszország leendő vezetőit.

Nariskin rámutatott, hogy Washington az európai szövetségeseivel folytatott tárgyalásai során ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a Minszkre nehezedő nyomást, rákényszerítendő a „törvényes” fehérorosz vezetést (Aljakszandr Lukasenka elnök kormányzatát) arra, hogy tárgyalásba bocsátkozzon az ellenzéki Koordinációs Tanáccsal a hatalom átadásáról.

„Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy rosszul álcázott kísérlet történik egy színes forradalom és egy alkotmányellenes fordulat megszervezésére, amely céljainak és feladatainak semmi köze sincs a fehérorosz állampolgárok érdekeihez” - fogalmazott Nariskin.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom