Külföld

Erős hátszelet kapott Laschet

A CDU sikere Észak-Rajna-Vesztfáliában a párt élére repítheti a tartományi miniszterelnököt

A Zöldek és a kereszténydemokraták örülhetnek az észak-rajna-veszfáliai helyhatósági választások után. A szociáldemokraták történelmi vereséget szenvedtek a németországi tartományban.

Az idei év legfontosabb választását Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte – jelentette ki Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő vasárnap este a tartományban tartott helyhatósági választások első eredményeinek közlése után.

A hétfőn közölt, nem végleges adatok szerint a CDU a legnépesebb német tartományban 34,3 százalékot ért el, amely erőteljes győzelem annak ellenére is, hogy az arány 3,2 százalékkal kevesebb a 2014-es eredményeknél – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A szociáldemokrata SPD-re a választópolgárok 24,3 százaléka szavazott, amely a párt történetének legrosszabb eredménye Észak-Rajna-Vesztfáliában. Jelentősen megerősödtek a Zöldek, a párt húsz százalékot ért el a 2014-es 11,8 százalékhoz képest. A szabaddemokrata FDP-re a választók 5,6 százaléka voksolt, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pedig öt százalékot ért el, utóbbi olyan városokban tudott sikereket elérni, ahol jelentősebbek a migrációs problémák.

Tizennégymillió ember szavazhatott a polgármesterekről, a városi önkormányzatok, kerületi tanácsok összetételéről. Az eredmény ugyanakkor túlmutat a tartomány határain. Egyrészt jövőre szövetségi parlamenti választásokat tartanak, a helyi eredmények pedig országos szinten is képet adhatnak a pártok erejéről. Emellett Laschet számára a CDU győzelme lendületet adhat a pártelnöki posztért, valamint a kancellárjelöltségért folytatott küzdelemben, az eredmény ugyanis azt is üzeni: vele képes nyerni a párt.

Bár az SPD még mindig a második legnagyobb politikai erő Észak-Rajna-Vesztfáliában, Saskia Esken,
a párt társelnöke kiábrándítónak nevezte az eredményt a ZDF csatornának nyilatkozva. A szociáldemokraták abban reménykedtek, hogy a népszerű Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter kancellárjelöltté választásával jobb eredményt érhetnek el a korábbiaknál.

A Volksstimme című lap szerint a szociáldemokraták elvesztették a szavazók bizalmát, amelyből leginkább a Zöldek profitáltak. A Neue Osnabrücker Zeitung pedig azt írta, fennáll a veszélye annak, hogy Scholz Martin Schulz sorsára juthat, aki az SPD 2017-es szövetségi parlamenti választáson elért tragikus eredménye után kiszorult a német politika első vonalából.

Soros embere Merkel bizalmasa


Angela Merkel német kancellár 2015-ös árnyék-külügyminiszterének nevezte a konzervatív Tichy’s Einblick publicistája Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) nevű elemzőközpont és lobbiszervezet elnökét. Stephan Paetow rámutatott, a migrációs válság idején Merkel látványosan jobban bízott a sajtóban George Soros karmestereként emlegetett Knausban, mint illetékes minisztereiben. Emlékeztetett, Knaus alkotta meg 2016-os EU–török migrációs megállapodást, pedig „egy normális világban ezt a külügyminisztériumnak kellett volna”. Knaus egyébként a médiában és a Twitteren is napok óta nyomást gyakorol a leégett leszboszi táborban lakó migránsok befogadása érdekében. Ebben partnere a német sajtó is, a Der Tagesspiegel egyenesen arra biztatja a migránsokat, gyújtsák fel a táborokat.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Fontos választás előtt áll Laschet

ĀA politikai ellenfeleknek kedvezne, ha a német uniópártok jövőre halasztanák a döntést a közös kancellárjelölt személyéről – mondta a kormányzó CDU egyik alelnöke