Külföld

Lukasenka Putyinnal egyeztet Fehéroroszország jövőjéről

Négyszemközt tárgyal egymással Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, az eszmecserének nincs kötött időkerete, a tárgyaláson a média nincs jelen, a két államfő pedig nem tervezi dokumentumok aláírását és nem tartanak sajtótájokoztatót sem.

Lukasenka Putyinnal egyeztet Fehéroroszország jövőjéről
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sputnik

z orosz sajtó előzetes közlése szerint elsősorban az energiahordozók ügye és a fehéroroszországi helyzet moszkvai megítélése a téma.

Szvjatlana Cihanouszkaja, Litvániába menekült volt fehérorosz ellenzéki elnökjelölt bírálta, hogy Putyin fogadja a csalással vádolt fehérorosz államfőt. Kijelentette: „sajnálom, hogy ön úgy határozott, hogy a hatalombitorlóval folytat párbeszédet és nem a fehérorosz néppel”.

Lukasenka ellen hétvégén folytatódtak a tüntetések, Minszkben mintegy százezer ember vonult az utcákra vasárnap, a megmozdulás után hétszáznegyvennégy tüntetőt vettek őrizetbe.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa rendkívüli ülést tart pénteken, a hatóságok fellépése miatt. Michelle Bachelet az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint, továbbra sem indított semmilyen eljárás Minszk az indokolatlan és aránytalan erőszak miatti jogsértések ügyében.

A Visegrádi Négyek is foglalkozott a válság kérdésével, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap bejelentette, hogy a csoport nevében a legközelebbi európai uniós csúcstalálkozón „Marshall-tervet” terjeszt elő Minszk számára, melyet egy új és szabad elnökválasztás megrendezéséhez kötne.

Kapcsolódó írásaink

Varga Judit: Folytatódott a párbeszéd

ĀA cél, hogy ne sérülhessen a magyar állampolgárok véleménynyilvánításhoz való joga a nemzetközi tech óriások által uralt közösségi média felületeken