Külföld

Kurz: Európa nem engedhet a nyomásnak

Ha befogadjuk a migránsokat, megismétlődhetnek a 2015-ös események – véli az osztrák kancellár

A helyiek tiltakozása ellenére sátortáborokat kezdtek építeni a hatóságok Leszboszon a leégett moriai menekülttábor lakói számára. Az első háromszáz beköltöző között hét koronavírus-fertőzöttet is találtak. A migránsok többsége viszont távozni akar a szigetről.

Kurz: Európa nem engedhet a nyomásnak
Könnygázt vetettek be a rendőrökre kövekkel támadó bevándorlók ellen
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Könnygázt vetett be a rendőrség a görögországi Leszboszról távozni akaró migránsok ellen szombaton, miután több száz hajléktalanná vált menedékkérő indult meg Mitilíni kikötője felé. Az MTI szerint a migránsok kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket.

A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a szigeten. A moriai tábor szerdára virradóra semmisült meg, azóta káosz uralkodik a szigeten, az eddig a befogadóközpontban élő tizenkétezernél több migráns az utcára került, többségük azt követeli, hogy engedjék el Leszboszról. A helyi lakosok egyre dühösebbek, sokan közölték, nem akarnak több migránst látni a szigeten.

A görög hatóságok mindenesetre a hétvégén új menekültszállásokat kezdtek el építeni, vasárnap a helyi ERT rádió szerint háromszáz bevándorló, főként családok költöztek be az elsőként elkészült sátortáborba. Minden embert koronavírus-gyorstesztnek vetettek alá, a görög egészségügyi minisztérium közölte, hogy eddig hét fertőzöttet találtak, ők karanténba kerültek.

A tűzvészt követően több kormány is jelezte, hogy befogad menedékkérőket. A szlovén belügyminisztérium szombaton közölte, Ljubljana kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni. Janez Jansa szlovén miniszterelnök még múlt hét kedden azt mondta, a menekültek unión belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik. A Vecernji List című horvát lap közlése szerint Zágráb is úgy döntött, hajlandó 12 kísérő nélküli gyereket átvenni a menekülttábor lakói közül.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a francia TV5Monde csatornának adott szombati nyilatkozatában sürgette, hogy az uniós tagállamok fogadják be az összes migránst a szigetről. Ausztria és a visegrádi országok nem hajlandók erre, mondván a tüzet valószínűleg táborlakók okozták, és így valójában a befogadással megjutalmaznák az erőszakot. Elutasította a bevándorlók átvételét Litvánia is.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton a Facebookon közzétett videójában megerősítette, hogy országa a politikai nyomás ellenére nem hajlandó átvenni menekülteket. „Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk” – tette hozzá. Ausztria szerint a migránsok szétosztása helyett tartós pénzügyi segítségre van szükség az érintett területeken, illetve az uniós külső határok hatékony védelmére.

Kapcsolódó írásaink