Külföld

Továbbra sem szűnik a migrációs nyomás Lampedusa szigetén

Folyamatosan tiltakoznak a helyi lakosok

Tovább folytatódik Lampedusa szigetének megszállása. A karanténhajókra áthelyezett migránsok helyére újak érkeztek, a szárazföldi hotspotok újra megteltek.

Továbbra sem szűnik a migrációs nyomás Lampedusa szigetén
Az NGO-k aktivistái továbbra is szállítják a bevándorlókat az olasz partokhoz
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Nagy a valószínűsége, hogy a következő napokban a korábbihoz hasonló, embertelen állapotok alakulnak ki. A helyi lakosok újabb tiltakozásba kezdtek, a földre fekve demonstrál­tak. Ezzel a szimbolikus gesztussal fejezték ki, hová juttatja a sziget lakosságát a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsinvázió. A békés megmozdulás a kormánynak szólt, jelezve, hogy a sziget drámáját előidéző bevándorlás problémája továbbra is megoldatlan. A helyiek türelme fogytán van, védelmet követelnek. A tüntetés közben is egy húsz főt szállító migránshajó érkezett a kikötőbe.

A demonstráción felszólalt Angela Marantevano, a Liga szenáto­ra is, aki szerint Salvatore Martello polgármester és a baloldali római kormány közelmúltban tartott találkozója eredménytelen volt. „A migránsok továbbra is érkeznek, nekünk pedig elegünk van. A migrációs gépezetet felszámolására egyetlen megoldás létezik: a hajóblokád. A Liga képviselői számtalanszor kérvényezték a kormánytól, kérésük azonban süket fülekre lelt” – mondta a bevándorlásellenes párt politikusa, aki az emberkereskedők cinkosának nevezte a kormány tagjait.

Stefano Candiani ligás szenátor pedig a felsőházban úgy fogalmazott, Luciana Lamorgese belügyminiszter és a kormány tagjai felelősek az emberkereskedelem újbóli aktiválódásáért. Választ követelt a belügyminisztertől arra a kérdésre is, hogy hol szándékozik elhelyezni a jelenleg turistahajókon lévő személyeket a kötelező karantén letelte után.

Kapcsolódó írásaink