Külföld

Többfrontos támadás

Brüsszelben és Koppenhágában is aktivizálódtak Soros emberei

Nem pihen a Soros-hálózat: az Európai Parlamentben, sőt a dán törvényhozásban is téma a magyar és a lengyel jogállamiság.

Többfrontos támadás
Donáth igazíthatja el Jourovát
Fotó: MH

Levélben sürgette Iratxe García Pérez, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője Ursula von der Leyent, az Euró­pai Bizottság elnökét, hogy keményen lépjen fel „a jogállamiság megsértői ellen” – írta tegnap a Politico. A szerdai keltezésű levélben a politikus azt írta, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapban is egyértelműen a jogállamiság tiszteletben tartásához kell kötni az uniós forrásokhoz való hozzáférést. „Nem tűrhetjük tovább a lengyelországi és a magyarországi helyzetet” – írta. A Politico megjegyezte, García Pérez követelése tovább bonyolítja a két csomag elfogadását, pedig Dél-Európa már kétségbeesetten várja az uniós pénzeket. Iratxe García Pérez egyébként évek óta támadja a magyar kormányt. Egy 2016-ban kiszivárgott jelentésben ő is szerepelt azon képviselők listáján, akik a George Soros hálózata által képviselt nyílt társadalom eszméjének megbízható szövetségesei az EP-ben.

Nem csak Brüsszelben téma hazánk és Lengyelország: a dán parlament (Folketing) európai ügyekkel foglalkozó bizottsága szeptember 23-án meghallgatást tart az alapvető jogok érvényesüléséről és a jogállamiság helyzetéről Lengyelországban és Magyarországon. A bizottság tagjai előzőleg Berlinben jártak, ahol Michael Roth német külügyi államtitkárral egyeztettek. A Soros-hálózattal szoros kapcsolatot ápoló szociáldemokrata Roth múlt hónapban a „tomboló” magyarországi antiszemitizmusról beszélt egy interjúban, kijelentése nyomán a német nagykövetet bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Tegnap a Magyar Nemzet tovább elemezte az Európai Stratégiai Kezdeményezés (ESI) elnöke, a „Soros karmesterének” nevezett Gerald Knaus brüsszeli kötődését. A lap szerint Knaus jó kapcsolatot ápol Vera Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével, aki szintén sokat egyeztet Sorossal. A liberális politikus gyakran bírálja Magyarországot, többször is Knaus véleményét visszhangozta. A Magyar Nemzet úgy tudja, Donáth Anna (képünkön) momentumos EP-képviselő „a Magyarországgal kapcsolatos megszólalások döntő részé­ben »fogja Jourová kezét«, és titkos tanácsosként segíti”.

Kapcsolódó írásaink