Külföld

Kurz: Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból.

Kurz: Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika
Kurz: Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk
Fotó: AFP/APA/Barbara Gindl

„Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk” - jelentette ki az osztrák kancellár a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Az akkori migránsválságban a budapesti pályaudvaron rekedt migránsokról készült „borzasztó” képek odavezettek, hogy az európai politika engedett a nyomásnak. Ennek nyomán még többen indultak el Közép-Európa felé - magyarázta Kurz.

Ausztria helyben szeretne emberhez méltó ellátásról gondoskodni a rászorulók számára, amellett idén már 3700 gyermeket fogadott be - folytatta. Az osztrák média ennek kapcsán rámutatott, hogy ez családegyesítés keretében történt.

A migránskérdés európai kezeléséről szólva Kurz kijelentette: „Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika. Sokkal inkább egy igazi, tartós pénzügyi segítségre van szükség az érintett területeken, egy gazdasági távlatra az afrikai földrész számára, és külső határaink hatékony védelmére.”

Tíz európai ország kész befogadni összesen 400 kísérő nélküli gyereket. Közülük Németország és Franciaország egyedül 100-150 gyereket fogadna be.

A kérdésben vita alakult ki a két osztrák kormánykoalíciós párt, a Kurz vezette Osztrák Néppárt és a Werner Kogler alkancellár vezette Zöldek között. Kogler szombaton az ORF osztrák közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy tárgyalni akar a kérdésről a néppárttal, és amit Németország vagy Hollandia meg tud tenni (kísérő nélküli gyerekek befogadása), arra Ausztriának is képesnek kell lennie.
 

Kapcsolódó írásaink