Külföld

Újabb Trump-könyvbotrány

Azzal vádolják az amerikai elnököt, hogy hazudott a járványról

Donald Trump amerikai elnök és a Republikánus Párt 210 millió dollárnyi (csaknem 64 milliárd forint) adományt gyűjtött augusztusban – jelentette be az elnök újraválasztási kampánystábja szerdán.

Újabb Trump-könyvbotrány
Tudott a koronavírus-járvány súlyosságáról Donald Trump, de nem akart pánikot
Fotó: AFP/POOL

Az összeg 155 millió dollárral (47 milliárd forint) kevesebb, mint amennyit Joe Biden elnökjelölt és a Demokrata Párt szerzett a múlt hónapban. Egyik párt sem közölte, hogy összesen mennyi pénz áll rendelkezésére a kampányhoz, de a Politico portál szerint valószínűleg jelentősen csökkent Trump korábbi óriási előnye.

Időközben egy újabb megjelenés előtt könyv okozott botrányt az Egyesült Államokban: a Bob Woodward amerikai újságírónak az elnökkel folytatott beszélgetéseiből készült művéből nyilvánosságra hozott részletek szerint Donald Trump amerikai elnök már a tavasz kezdetén tisztában volt a koronavírus-járvány súlyosságával és azzal, hogy sokkal veszélyesebb, mint egy influenza, de nem akart pánikot.

Az elnök úgy fogalmazott: „mindig is kicsinyíteni akartam, még most is szívesen teszem ezt”. A beszélgetésről készült hangfelvételt Woodward átadta a CNN hírtelevíziónak, amely nyilvánosságra is hozta azt.

Trump szerdán a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: a szeme előtt mindig az lebegett, hogy megőrizze a nyugalmat a világjárvány idején és hogy „erőt mutassunk nemzetként”. Megjegyezte azt is, hogy könyvével Woodward politikai támadást akart intézni ellene.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje erre reagálva szerdán azt mondta Trump tudatosan és szándékosan hazudott az amerikaiak­nak. A Fehér Ház tagadta, hogy az elnök hazudott volna.

Megerősítették Navalnij védelmét
 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését valószínűleg magas szintű orosz vezetők irányították – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Időközben megerősítették a német hatóságok Navalnij védelmét, mert attól tartanak, hogy merénylők ismét a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus életére törnek. A mesterséges kómából hétfőn felébresztett Navalnij már tud beszélni, ami veszélyes lehet a merénylet mögött álló embereknek. A német biztonsági szervek szerint Navalnijt valamely orosz nemzetbiztonsági szolgálat mérgezte meg. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tagadta Pompeo vádjait, és kifogásolta, hogy Berlin nem ad át információkat Moszkvának, ami őt a Szkripal-ügyre és a  Délkelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító esetére emlékezteti.
(UT)

Kapcsolódó írásaink