Külföld

Seehofer: Szeptember végére lesz készen az EU menekültügyi reformjára vonatkozó javaslat

Szeptember végére elkészül az Európai Bizottság új javaslata az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformjáról - jelentette be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó Németország belügyminisztere pénteken Berlinben.

Seehofer: Szeptember végére lesz készen az EU menekültügyi reformjára vonatkozó javaslat
Horst Seehofer: Szeptember végére elkészül az Európai Bizottság új javaslata az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformjáról
Fotó: AFP/dpa/ Martin Schutt

Horst Seehofer elmondta, hogy az Európai Bizottság szeptember 30-án mutatja be javaslatát a menekültügy körüli kérdések „közös megoldására”. A német soros elnökség addig is tovább dolgozik a legsürgetőbb problémákon, amelyekkel nemcsak Görögország, hanem Málta, Ciprus, Olaszország és Spanyolország is küzd.

A görögországi Leszbosz szigetén a Moria nevű tábor leégése miatt hajléktalanná vált menedékkérők ügyéről elmondta, hogy első válságkezelő lépésként kilenc EU-tagország - köztük Szlovénia és Horvátország -, valamint Svájc összefogásával áttelepítik a szigeten rekedt, felnőtt kísérő nélküli, kiskorú menedékkérőket. A 400 fős csoport legnagyobb részét - egyaránt 100-150 kiskorút - Németország és Franciaország fogadja be - mondta a német miniszter, hozzátéve, hogy más tagállamokkal is tárgyalnak még a részvételről.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős - egyébként görög - alelnöke - aki görögországi tárgyalásainak szünetében, videoközvetítés révén kapcsolódott be a tájékoztatóba - a brüsszeli testület formálódó reformjavaslatáról kiemelte: a moriai tűzvész is arra figyelmeztet, hogy meg kell változtatni az EU menekültpolitikáját.

A bizottság a „tartós és hatékony szolidaritás” rendszerének kiépítésére tesz javaslatot. Az EU-ba menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával érkező emberek elhelyezésével, védelmével járó feladatok terhét nem lehet csak a külső határok mentén fekvő országokra és a legnagyobb tagállamokra, köztük Németországra helyezni. Közös megoldásra, „valódi szolidaritásra van szükség migrációs politikánkban” - mondta az uniós biztos.

A javaslat további alapeleme a fejlődő országok támogatása, hogy mindenki helyben, a hazájában boldogulhasson kivándorlás helyett. Ugyancsak alapelem az EU külső határának védelme az eddiginél jóval erősebb és nagyobb létszámú EU-s határ- és partvédelmi szervezet révén - mondta Szkínász.

Arról is szólt, hogy felkereste a moriai tábort, amely szavai szerint teljes egészében megsemmisült. Kiemelte, hogy az EU külső határát jelentő görög-török tengeri határ térségében fekvő legnagyobb befogadóközpont története nemcsak az erőfeszítések fokozására intő tragédia miatt fontos, hanem azt is mutatja, hogy lehetséges az előrehaladás. Nemrég ugyanis még több mint 25 ezren éltek a táborban, és ezt a létszámot összehangolt nemzeti és EU-s lépésekkel sikerült nagyjából megfelezni - fejtette ki az uniós biztos.

A 2800 személyesre tervezett Moria táborban legutóbb mintegy 12 600 ember lakott. Segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket és a zsúfoltságot. A napokban karantén alá helyezték, mert elkezdett terjedni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2). Kedden 35 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván. A tábor a szerdára virradóra kitört tűzben lakhatatlanná vált.

Moria egyike volt annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok létesítettek az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát. Görögország szárazföldi részére csak a legkiszolgáltatottabb személyeket szállítják át, a menedékkérők többsége a szigeteken marad hónapokig vagy akár évekig is.

A leszbosziak nem akarnak újabb migránstábort, a görög kormány megerősítette a helyi rendőrséget

 A fokozódó feszültségek hatására a görög kormány pénteken megerősítette a leszboszi rendőrséget.

A görög televízió közvetítette, hogy reggel több busznyi készenléti rendőr, illetve két vízágyú érkezett a sziget székhelyére, Mitilínibe. A móriai tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik Leszboszon, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer migráns immár harmadik éjszakáját töltötte a szabad ég alatt. Néhányan gyújtogattak és rátámadtak a rendőrökre.

A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek. Sokan - köztük csaknem minden település polgármestere - a móriai tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten. „Mindannyian menjenek el innét” - követelte az észak-égei térséget kormányzó Kosztasz Mucurisz. „Ne legyen többé tábor Leszboszon” - tette hozzá.

Aggodalomra ad okot az is, hogy legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírustesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten.

A leszbosziak úttorlasszal próbálják megakadályozni a hozzáférést azokhoz a helyszínekhez, ahol a kormány ideiglenes táborok létrehozását tervezi a migránsok elhelyezésére. A helyiek többsége csalódott, és elege van a kialakult helyzetből - írta a dpa német hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom