Külföld

Nem adja át a hatalmat Aljakszandr Lukasenka államfő

Halálosan megfenyegették a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Emberrablás és halálos fenyegetés miatt tett feljelentést Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető ügyvédje a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó főigazgatóság és a belbiztonsági szolgálat ellen.

Nem adja át a hatalmat Aljakszandr Lukasenka államfő
Fotó: AFP/Andrey Stasevich

Ljudmila Kazak a feljelentéshez csatolta Kalesznyikava vallomását, amely szerint az ellenzéki politikus fejére kámzsát húztak a biztonsági szolgálat emberei, és azzal fenyegették, hogy megölik. Kalesznyikavát és két ellenzéki társát keddre virradóra próbálták meg kitoloncolni Ukrajnába, de ő azzal, hogy összetépte az útlevelét, meghiúsította ezt, amiért őrizetbe vették. A fehérorosz belügyminisztérium tegnap tudatta, hogy szerdán 37 tüntetőt állítottak elő, és 26 embert őrizetbe vettek, akikre bírósági eljárás vár. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő (képünkön) távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Lukasenka egyébként tegnap a BelTA hírügynökség szerint közölte, hogy nem adja át a hatalmat. Az elnök leszögezte, hogy tüntetések nyomására nem lesz hatalomváltás az országban. Szintén tegnap kitüntették Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet a dél-lengyelországi Karpaczban zajló nemzetközi Gazdasági Fórumon. A fórum különdíját Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter adta át.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom