Külföld

Kis-Afganisztánt csinál Bécsből a baloldal

A külföldi bűnözők kiutasítását, az illegális bevándorlás, valamint a szélsőséges iszlám visszaszorítását sürgeti Christian Höbart, a Team HC Strache főtitkára

Új pártjával vágott neki az októ­ber 11-i bécsi tartományi és önkormányzati választásnak Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke. A Team HC Strache főtitkára, Christian Höbart lapunknak elmondta, merőben más politikát folytatnának, mint a főváros jelenlegi, szociáldemokrata–zöldpárti vezetése.

Kis-Afganisztánt csinál Bécsből a baloldal
Nyilvánvalóan kudarcot vallott a migrációs és integrációs politika Bécsben Chris­tian Höbart főtitkár szerint
Fotó: Facebook

– Mit ígérnek a bécsieknek a kampányban?

– HC Strache eredeti, szabadságpárti útjának folytatását. Bécset meg kell védeni a kultúridegen migránsok további tömeges beván­dorlásától és a szélsőséges iszlám­tól. A külföldi bűnelkövetőket következetesen ki kell utasítani. Az önkormányzati lakásokhoz való hozzáférést némettudáshoz és osztrák állampolgársághoz kell kötni, Bécs utcáin pedig több rendőrre van szükség a biztonság megerősítése érdekében. Ezenkívül megerősítenénk az állampolgári jogokat és megvédenénk a véleményszabadságot a közvetlen demokrácia eszközeinek bevezetésével a fővárosban.

– Mit tart a bécsi városvezetés legnagyobb hibáinak?

– Bécsben kudarcot vallott a migrációs és az integrációs politika. A nem német anyanyelvű iskolások aránya a fővárosban elképesztően magas, ötvenkét százalék. A bűnözés nő, mindennaposak a kábítószerrel kapcsolatos és vagyon elleni bűncselekmények, valamint a testi sértés. Gyakran már nem is ismerünk rá az osztrák fővárosra, Bécsben mintha Kis-Isztambulban vagy Kis-Afganisztánban lennénk. Teljes a káosz, amit a vörös–zöld vezetés okozott.

– Milyen eredményre számít a választáson?

– Ezen a választáson minden lehetséges. HC Strache egyértelmű „politikai márka”, az emberek ismerik őt, és azt is, mit képvisel, szóval arra számítunk, hogy simán bejutunk az önkormányzatba. Akár kétszámjegyű százalékot is szerezhetünk.

– Hogy halad a pártépítés az ország többi részén?

– Egyelőre Bécsre összpontosítunk, és ha itt sikeresek leszünk, az egész országra kiterjesztjük
a struktúráinkat.

Nő az antiszemitizmus Ausztriában
 

Több mint a jelenlegi háromszorosára akarja emelni az osztrák kormány a zsidó közösség védelmére szánt kiadásokat – írta a Die Presse. A kabinet a múlt hét végén tárgyalt a zsidó közösség képviselőivel, a megbeszélések középpontjában az elmúlt hetekben Grazban történt antiszemita támadások álltak. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, egy szíriai menedékkérő megtámadta a helyi zsidóság egyik vezetőjét és egy zsinagógát is. Az Izraelita Kultúrközösség (Israelitische Kultusgemeinde) elnöke, Oskar Deutsch történelminek nevezte a mostani bejelentést. Elmondása szerint az IKG biztonsági kiadásai jelentősen megnőttek az elmúlt években, az éves költségvetésük 22 százalékét teszik ki. Sebastian Kurz kancellár közleményében hangsúlyozta, az antiszemitizmusnak nincs helye Ausztriában, az elmúlt hetek pedig megmutatták, hogy nagyobb közös erőfeszítésekre van szükség a zsidó közösségek védelme érdekében.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Új fordulatot vett az Ibiza-botrány

ĀA konzervatív német sajtó szerint a Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel szándékosan buktathatta meg az első Kurz-kormányt a manipulatívan megvágott videóval