Külföld

Feszültség és könnygáz maradt a moriai tűz után

Újabb migrációs válságot idézhet elő a leégett menekülttáborban lakó bevándorlók szétosztása az uniós tagországok között – mondta az osztrák külügyminiszter

Könnygázt is bevetett a rendőrség migránsok egy csoportja ellen Leszboszon, akik hajléktalanná váltak a Moria menekülttáborban történt tűz miatt. Hollandia és Ausztria hajlandó humanitárius segítséget nyújtani a görög kormánynak, de elutasítja a menedékkérők befogadását.

Feszültség és könnygáz maradt a moriai tűz után
Káosz uralkodik Leszboszon. Hajléktalanná vált migránsok ezrei töltötték az éjszakát a szabad ég alatt
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Megkezdték a migránsok szárazföldre szállítását a görögországi Leszboszról, miután a szigeten található Moria menekülttábor szerdára virradóra porig égett – jelentette a helyi ERT közszolgálati rádió. Szerda este 165 kísérő nélküli fiatalkorú menedékkérőt vittek repülőgéppel Tesszalonikibe, csütörtökön további 240 gyermek követte őket. A Der Spiegel című német lap szerint csütörtök reggel megérkezett Leszbosz partjaihoz az a komp, amelyen ezer migránst tudnak átmenetileg elszállásolni.

Az állami televízió szerint szerda este ismét tűzoltók dolgoztak a táborban, ahol több helyen is tűz keletkezett, és a még sértetlen sátrak is megsemmisültek. A befogadóközpontot már szerda reggel kiürítették, az éjszakát migránsok ezrei töltötték a szabad ég alatt. A rendőrség könnygázt vetett be bevándorlók egy több ezer fős csoportja ellen, akik a sziget fővárosába, Mitilínibe akartak eljutni. Egyesek kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket.

A rendőrség közlése szerint eddig nyolc embert sikerült elfogniuk a táborban lakó 35 menedékkérő közül, akik bizonyítottan elkapták a koronavírust.

Az athéni vezetés úgy véli, a tüzet a migránsok okozták a vírus terjedésétől tartva és a karantén elleni tiltakozásul. Nótisz Mitarákisz görög menekültügyi miniszter szerdán óva intette a menedékkérőket a törvényszegésektől. Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő élesen bírálta egyes bevándorlók magatartását, illet­ve kiemelte: a történtek rávilágítottak arra, hogy Görögországnak szüksége van a többi uniós tagállam segítségére. A tűzeset után a görögországi menekülttáborokban egyébként fokozott készültséget rendeltek el.

Az Európai Unió és Németország már szerdán felajánlotta támogatását a görög kormánynak. A német kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere, Gerd Müller az ARD köztelevízió szerint azt mondta, a Moria tábor lakói nem Görögország, hanem Európa menekültjei. Emmanuel Macron francia elnök tegnap közölte, hogy Angela Merkel német kancellárral a moriai menekültek befogadásáról szóló közös javaslaton dolgoznak.

Egyes országok viszont elutasítják a bevándorlók átvételét. Hollandia kész humanitárius segítséget nyújtani Görögországnak, de nem akar migránsokat befogadni. Hasonló állásponton van Ausztria is, Alexander Schallenberg külügyminiszter az ORF csatornának azt mondta, ha a moriai menekülteket szétosztják Európában, újabb migránsok indulhatnak útnak Európa felé, ezért a migránsok befogadása nem megoldás.

Azben Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár tegnap a Twitteren tragikusnak nevezte a táborban történteket. Mint írta, a migráció egyre több és több emberi szenvedést okoz, a Hungary Helps program ezért támogatja a migránsok méltóságteljes hazatérését.

Kapcsolódó írásaink