Külföld

Tűz ütött ki a hírhedt moriai táborban

A befogadóközpont lakói szerint a helyiek,más információk szerint menedékkérőkmiatt égett le szinte teljesen a létesítmény,az EU felajánlotta segítségét Athénnak

Kiürítették a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborát, ahol tűz ütött ki szerda hajnalban. A bevándorlók kövekkel dobálták meg a kiérkező tűzoltókat. A sziget fővárosának polgármestere szerint nem tudják hol elhelyezni a fedél nélkül maradt migránsokat.

Tűz ütött ki a hírhedt moriai táborban
A létesítményben szinte minden a lángok martalékává vált, a hatóságok elrendelték a kiürítését
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Szinte minden a lángok martalékává vált a görögországi Leszbosz szigetén lévő moriai menekülttáborban szerda hajnalban tomboló tűzben. A helyi ERT közszolgálati rádió közölte, hogy a tűz okairól ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állították, hogy a szigeten élők gyújtogattak, más információk szerint a táborlakók okozták a tüzet. A történtek során senki nem sérült meg.

A hatóságok kiürítették a tábort. A lángokat reggelre sikerült megfékeznie a tűzoltóknak, akiket a menedékkérők kövekkel dobáltak meg, ezért a rendőrség különleges egységeit is a helyszínre küldték.

A táborban élő csaknem 13 ezer menedékkérő egy része a közeli erdőben és dombokon keresett menedéket, mások a sziget fővárosába, Mitilínibe indultak.

A túlzsúfolt táborban korábban rendbontások voltak, mivel a létesítményt múlt héten karantén alá helyezték a koronavírussal fertőzött menedékkérők növekvő száma miatt. „Moriában mindig is voltak feszültségek, de a koronavírus miatt a helyzet szabályosan felrobbant” – mondta Sztratosz Kütélisz, mitilíni polgármestere az ERT-nek. Hozzátette: nem tudják hol elhelyezni az embereket, mivel ezrek váltak fedél nélkülivé, a helyzet pedig a helyieknek is jelentős terhet jelent.

Az Európai Unió a történtek után bejelentette, hogy négyszáz, kísérő nélküli menedékkérő gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap a Twitteren azt írta, hogy testülete számára prioritás a fedél nélkül maradtak biztonsága, és felkérte Margaritisz Szkínász görög származású uniós biztost, hogy azonnal utazzon a helyszínre.

Heiko Maas német külügyminiszter az unió soros elnökségét képviselve hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban segítséget kell nyújtani Görögországnak. Később a német belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter elmondta, hogy a berlini kormány felajánlotta segítségét Athénnak a menedékkérők befogadására.

A görög parti őrség szerdán közölte, hogy 151 migránst vett fel a fedélzetére egy teher­hajó egy jachtról, amely az égei-tengeri Amorgósz szigete közelében hánykolódott a tengeren. 

Kapcsolódó írásaink