Külföld

Megsemmisült a Moria migránstábor Leszbosz szigetén

Több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. A tábor azóta teljesen megsemmisült a tűzben. A migránsok közül többen a magyar határ felé vehetik útjukat - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Megsemmisült a Moria migránstábor Leszbosz szigetén
Több helyen is tűz ütött ki a Moria menekülttábor területén
Fotó: AFP/Manolis Lagoutaris

Bakondi György azt mondta, hogy a menekülttáborban a befogadóképességénél jóval többen tartózkodnak, és a zsúfolt létesítményben a járvány megjelenése miatt a görög hatóság karantént rendelt el. Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben többen meg is sérültek.

A táborlakók rátámadtak a tűzoltókra, és a rohamrendőrök érkezése ellenére többen kitörtek a táborból, a sziget központi települései felé tartanak - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma. A migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra - fűzte hozzá.

Több tűz is kiütött a táborban

Szerdára virradóra több tűz is kiütött a táborban. Sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. Az ERT közszolgálati rádió arról tudósított, hogy időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból.

A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A helyszínen tevékenykedő segélyszervezetek és önkéntes segítők a közösségi médiában arról adtak hírt, hogy egyes emberek menekülési útvonalát elzárta a tűz és az erős füst.

Sérültekről és halottakról egyelőre nincsenek jelentések. A tűz okairól ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élők gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet. A tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy a menedékkérők kövekkel dobálták meg az embereit és akadályozták a munkavégzést. A rendőrség különleges egységeit is a helyszínre küldték. A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagy erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra.

Migránsok gyülekeznek a kiürített tábor mellett
Migránsok gyülekeznek a kiürített tábor mellett
Fotó: AFP/Manolis Lagoutaris

Korábban rendbontások voltak a táborban, mivel a létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, mert egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal. Keddre a számuk 35-re nőtt. Egyesek a fertőzéstől való félelmükben el akarták hagyni a tábort, a fertőzöttek pedig nem akarták, hogy elkülönítsék őket a táboron kívül - közölte az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség. A közösségi hálókon sok bóklászó, ijedt embert lehetett látni, de olyanokat is, akik azt énekelték, hogy „Bye, bye, Moria!”.

A migránsok egy része a közeli erdőben, illetve dombon keresett menedéket, mások a sziget fővárosába, Mitilínibe indultak. A görög sajtó szerint helyenként a leszboszi lakók próbálták útjukat állni.

„Moriában mindig is voltak feszültségek, de a koronavírus miatt a helyzet szabályosan robbant” - jelentette ki Sztratosz Kütélisz, mitilíni polgármestere az ERT műsorában. Azt mondta, nem tudják hol elhelyezni az embereket, mivel ezrek váltak fedél nélkülivé. Hozzátette, hogy a helyzet a helyieknek is jelentős terhet jelent. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van; segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket, a zsúfoltságot.

A tábor megsemmisült, a német kormány felajánlotta a segítségét Görögországnak

A német szövetségi kormány felajánlotta segítségét a görög kormánynak a menedékkérők befogadására a táborban keletkezett tűz ügyében - jelentették be szerdán Berlinben.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter telefonon tárgyalt görög kollégájával, aki tájékoztatta, hogy a tábor megsemmisült a tűzvészben, így hajléktalanná vált több mint 12 ezer ember, köztük 400 felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú és gyermek. A tűzvésznek nincs sérültje. Valószínűleg gyújtogatás történt, az elkövető ismeretlen - ismertette Steve Alter belügyminisztériumi szóvivő az Athénból kapott információkat a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, a hajléktalan menedékkérők elhelyezésére sürgősen megoldást kell találni. A görög hatóságok még szerdán megkezdik a gyermekek és fiatalkorúak elszállítását Leszboszról -  közölte.

A tűzvésszel kapcsolatban Németországban megfogalmazott követelések soráról újságírói kérdésre elmondta, hogy előbb meg kell várni, hogy a görög fél összeállítson egy listát mindarról, amiben támogatásra van szüksége. Amint ez a "segítségnyújtási portfolió" elkészül, a német kormány haladéktalanul megad minden lehetséges támogatást - mondta Steve Alter.

Martina Fietz helyettes kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy az egész szövetségi kormány figyelemmel kíséri a fejleményeket, amelyek ismét megmutatják, hogy sürgősen ki kell kidolgozni egy "európai megoldást" az Európai Unió területére belépő menedékkérők ügyére.

A német belpolitikában széles körben sürgettek azonnali és nagyszabású nemzeti és EU-s szintű intézkedéseket a leszboszi tűzvész miatt. Heiko Maas külügyminiszter, a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) politikusa egy Twitter-bejegyzésben kifejtette, hogy a menedékkérők befogadására hajlandó tagállamoknak a leégett tábor egykori lakói egy részének átvételével is segíteniük kell Görögországot. A CDU/CSU részéről hangsúlyozták, hogy nem lenne helyes, ha Németország egyoldalúan, EU-s partnerek nélkül lépne, mert közös megoldás kell a menekültügy körüli kérdések rendezéséhez.

Az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni a leszboszi tűzvész miatt. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek szerint a szövetségi kormánynak engedélyeznie kell, hogy a helyi önkormányzatok saját hatáskörben intézkedjenek menedékkérők befogadásáról.

A 2800 személyesre tervezett Moria táborban legutóbb mintegy 12 600 ember lakott. Segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket, a zsúfoltságot. A tábort a napokban karantén alá helyezték, mert elkezdett terjedni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2). Kedden 35 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván.

Kapcsolódó írásaink

Megváltoztatta Európát Angela Merkel kudarca

ĀHiába ígérte a menekültválság tetőzésekor a német kancellár, hogy „meg tudjuk csinálni”,az uniós migrációs politika romokban, a bevándorlás pedig azóta is súlyos probléma