Külföld

Bízik a diadalmenetben Matteo Salvini

Olaszország déli és északi részén is tarthatatlan a helyzet, az illegális bevándorlóknem akarnak karanténban maradni, gyakoriak az összetűzések a táborokban

A közelgő tartományi választásokra készülnek az olasz pártok. A migrációs helyzet közben egyre súlyosabb, két irányból is folyamatos a nyomás.

Bízik a diadalmenetben Matteo Salvini
Terjed a koronavírus az olaszországi menekülttáborokban, a migránsok viszont elégedetlenek, Siculianában felkelés tört ki egy hotelből átalakított központban
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Döntő csapást mér a jobbközép szövetség a szeptember 20-21-i, hét tartományt érintő regionális választásokon a kormányra – nyilatkozta Matteo Salvini, a Liga vezére. A jobbközép koalíció vezetője 7-0-ás győzelemben bízik. Salvini elképzelhetetlennek tartja, hogy az elkövetkező két évben ne kerüljön sor parlamenti választásokra. A tartományi választások után szerinte a balközép kormánynak le kell vonnia a következtetést és vissza kell vonulnia. A kormányerőket megosztó konfliktusok és a döntések halogatásai miatt sem jósol hosszú időt az ország jelenlegi vezetőségének.

Továbbra sem nyugodt a légkör a migránstáborokban. Újabb felkelés robbant ki a Villa Sikania elnevezésű, szállodából átalakított migránsközpontban, amely a szicíliai, Agrigento megyei Siculianában található.

A bevándorlók megunták a karantént és ezt tetőn ugrálva és a kerítésre csimpaszkodva adták a hatóságok tudtára. Rendszeresek az erőszakos reakciók és a szökések, a rendfenntartó erőknek egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül a tábor ellenőrzése. A tábor lakói között tizenhat koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak.

A balkáni útvonalon, a szlovén határon át érkező migránshullám kezelése is megoldatlan. A befogadóközpontok telítettsége miatt már autóbuszokban helyezik el az újonnan érkezett bevándorlókat a karantén idejére. Az Udinétől északra található Tricesimo nevű településen a Missziós Madonna Szentély előtti téren parkolnak a karanténra szolgáló autóbuszok, amelyeket a rendőrség őriz. A migránsok tiltakoznak a körülmények ellen, közel negyvenen szökéssel is próbálkoztak. Giorgio Baiutti, Tricesimo polgármestere tarthatatlannak nevezte az állapotokat és azonnali megoldást sürgetett a hatóságoktól.

Az Udinetoday portál híradása szerint a bevándorlókat végül Udinében, egy kiürített kaszárnyában helyezték el. „A lehető legmélyebbre süllyedtünk” – kommentálta a helyzetet a La Repubblica napilapnak Paola Tracogna, a menedékkérő központ koordinátora, aki felhívtaa figyelmet, hogy a helyzet helytelen kezelése migrációellenes hangulatot válthat ki a helyi lakosok között.

Udine prefektusa jelezte, hogy a bevándorlók befogadására alkalmas épület felkutatásán dolgoznak, amely lehet egy kisebb szálloda, vagy egy használaton kívüli iskolaépület is. A menedékkérők addig tartózkodnának az épületben, amíg menedékkérelmük elbírálásra nem kerül. Ez azonban akár éveket is igénybe vehet.

Röviden

Libanonnal együttműködve tartóztatná fel Ciprus a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokat. Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter hétfőn közölte, az utóbbi napokban százötvennél többen érkeztek a ciprusi felségvizekre, sokan közülük szíriai állampolgárok, de vannak köztük libanoniak is.

Három migráns a tengerbe ugrott a Málta közelében augusztus eleje óta várakozó olajszállító hajóról. A járművet működtető cég közlése szerint a bevándorlókat kimentették. A hajón 27 illegális migráns tartózkodik, akiket augusztus 5-én mentettek meg a Földközi-tengeren.


Újra nő a migrációs nyomás Törökország felől a görög határon. Az athéni menekültügyi minisztérium szerint az elmúlt napokban egyre több illegális határátlépőt tartóztattak fel, naponta bevándorlók százai próbálkoznak az átkeléssel. A görög határőrség megerősítette a határok védelmét.

Egy hét alatt tíz koronavírussal megfertőződött migránst találtak a túlzsúfolt móriai menekülttáborban. A görögországi Leszbosz szigetén található központban az egészségügyi hatóságok közlése szerint további ezer teszt eredményére várnak.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink