Külföld

Állami önkény és elhurcolások Minszkben

Folyamatos az erőszak és megfélemlítés, egyesével távolítja el az ellenzék vezetőit Lukasenka

Hétvégén tovább folytatódtak szerte Fehéroroszországban az Aljakszandr Lukasenka államfő elleni megmozdulások. A tüntetők állítják, hogy többüket brutálisan bántalmazták és megalázták a rendvédelmi szervek. A tömeges letartóztatások folytatódnak, az ellenzéki vezetők külföldre menekültek, és onnan folytatják a harcot.

Állami önkény és elhurcolások Minszkben
Marija Kalesznyikava kezdettől fogva aktívan részt vett a tüntetések szervezésében
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

Újabb ellenzéki vezetőt ért támadás Fehéroroszországban hétfőn délelőtt. Maszkos ismeretlenek ugyanis elrabolták Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezetőt Minszk belvárosában. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében nem készített erről fotót. Kalesznyikava annak az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak az elnökségi tagja, amelynek több vezetője kényszerült már külföldre, menekülve a fehérorosz hatóságok elől. A fehérorosz kormány tagadta, hogy Kalesznyikava őrizetben lenne, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos hírek helytállóságát.

Folyamatos az erőszak és megfélemlítés
Fotó: AFP/Tut.by

Elsőként Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt menekült el Litvániába, majd most szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a Tanács egyik elnökségi tagja. Sajtótájékoztatóján elmondta: letartóztatása után megkínozták, majd a börtönből egyenesen a lengyel határra szállították. Kalesznyikava az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, aki először csatlakozott Cihanouszkaja mozgalmához, viszont később saját pártot alapított.
Marija Kalesznyikava eltűnése újabb nemzetközi felháborodást váltott ki. Josep Borrell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője közösségi oldalán közölte: elfogadhatatlanok az önkényes, politikai okokból történő letartóztatások és elhurcolások Fehéroroszországban. Peter Stano külügyekért felelős uniós szóvivő is reagált az eset kapcsán. Közölte: az EU szankciókat készít elő azon magas rangú fehérorosz tisztviselők ellen, akik felelősek a választások elcsalásáért és a tüntetőkkel szembeni erőszakért. A Lukasenka politikai ellenfeleinek oltalmat adó Litvánia külügyminisztere, Linas Linkevicius Kalesznyikava azonnali szabadon engedését követelte a fehérorosz államtól.

A fehérorosz elnök az országában zajló eseményeket úgy kommentálta, hogy a megmozdulások hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, amiből le kell vonni a tanulságokat. A Kreml közölte, hogy a fehérorosz elnök a napokban érkezik Moszkvába tárgyalni a helyzet megoldásáról. Lukasenka már korábban bejelentette, hogy Oroszországtól fog – ha kell – katonai segítséget kérni, válaszul az Egyesült Államok hadseregének Litvániában zajló hadgyakorlatára.

Kapcsolódó írásaink