Külföld

Ötből egy németországi óvodás nem tud németül

Kilenc embert őrizetbe vettek a hatóságok, miután demonstrálók dulakodtak rendőrökkela délkelet-angliai Doverben egy bevándorlás elleni tüntetésen a hétvégén

Felgyorsítaná a kitoloncolásokat a német menekültügyi hivatal vezetője, aki szerint fejlesztési megállapodásokat kellene kötni a kibocsátóállamokkal. A délkelet-angliai Doverben szombaton migránsellenes tüntetést tartottak.

Ötből egy németországi óvodás nem tud németül
Megelégelték a migránsokat a tüntetők, többen a rendőrökkel is összecsaptak
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Németországban az óvodás korú gyermekek ötöde alig vagy egyáltalán nem beszél németül – derül ki a szövetségi családügyi minisztérium adataiból, amelyet a Funke német médiacsoport lapjai közöltek szombaton. Az adatok szerint tavaly mintegy 3,2 millió gyermek járt óvodába az országban, akiknek 21,4 százaléka otthon nem a német nyelvet használta. Arányuk három éve 18,7 százalék, 2018-ban pedig 19,4 százalék volt. Az adatokat kikérő Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a tendencia aggasztó, a helyzet pedig azt kívánja, hogy jobb nyelvi támogatást nyújtsanak a németül nem beszélő gyermekeknek.

Nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie a politikának és az üzleti szektornak azért, hogy növeljék a származási országok hajlandóságát az elutasított menedékkérők visszafogadására – mondta a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője a Die Welt című lapnak. Hans-Eckhard Sommer szerint például munkavízumok kiadásával, fejlesztési megállapodások megkötésével ösztönözni lehet a kibocsátóországokat, hogy visszafogadják állampolgáraikat, így növelni lehetne a kitoloncolások számát. Beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak fontolóra kéne vennie a vízumkorlátozásokat azon országokkal szemben, akik nem hajlandóak együttműködni.

Nő azoknak a menekülteknek a száma, akik Németországban adnak be menedékkérelmet úgy, hogy már Görögországban is kérvényt nyújtottak be. A Welt am Sonntag című lapban közölt belügyminisztériumi jelentés szerint Görögországban a június elseje óta a menekültként elismert emberek tartózkodási engedélyt kapnak, ezzel együtt pedig szabadon mozoghatnak a schengeni övezeten belül. Sokan ezek után Németországba utaznak, ahol újabb menedékkérelmet adnak be. A hatóságok ritkán tudják őket visszavinni Görögországba, mivel a bevándorlók út közben megszabadulnak görög okmányaiktól, és hamis adatokkal folyamodnak újabb menedékkérelemhez.

A délkelet-angliai Doverben szombaton tüntetők dulakodtak rendőrökkel egy migránsellenes tiltakozáson, a hatóságok kilenc embert őrizetbe vettek. Az elmúlt hónapokban Doverbe érkezett a leg-több menedékkérő a La Manche-csatornán keresztül.

Zavargások törtek ki Lipcsében házkiürítések miatt

Egymás után három éjjel csaptak össze tüntetők és rendőrök a németországi Lipcsében. A Mitteldeutscher Rundfunk közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint vasárnapra virradóra „vadászjelenetek” játszódtak le a város Connewitz nevű városrészében a tüntetők és a rohamrendőrök között az engedély nélküli demonstrációk feloszlatása után. A tiltakozók tűzijátékokkal, petárdákkal dobálták a rendőröket, megrongáltak épületeket, autókat és kukákat gyújtottak fel. Torsten Schultze városi rendőrkapitány szerint „nyilvánvalóan baloldali szélsőségesek” voltak a rendbontók. Az összecsapásokban kilenc rendőr könnyebben megsérült, tizenöt ember ellen garázdaság és rongálás gyanúja miatt eljárás indult. Légi közlekedés veszélyeztetése miatt is elindítottak egy eljárást, mert ismeretlenek megpróbálták lézerfénnyel elvakítani egy rendőrségi helikopter pilótáját. A zavargások csütörtök este kezdődtek, miután rendőri közreműködéssel kiürítettek több, önkényesen elfoglalt lakóházat a környéken.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom