Külföld

Maffiózók szabadlábon Olaszországban

Lemondatná az igazságügyi minisztert a jobbközép ellenzék, mert száznál több bűnöző nem került vissza a rácsok mögé

Alfonso Bonafede olasz igazságügyi miniszter lemondását sürgetik a jobboldali politikusok, mivel a mai napig több mint száz maffiafőnököt nem sikerült visszaküldeni a cellájába.

Maffiózók szabadlábon Olaszországban
A maffia cinkostársává vált Bonafede olasz jobboldali politikusok szerint
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A koronavírus-járvány idején kirobbant börtönlázadásokat követően számos elítéltet helyeztek átmenetileg házi őrizetbe Olaszországban. A La Repubblica napilap nyomozása alapján később fény derült arra, hogy 376 maffiavezér is kiszabadult a cellájából. Az Alfonso Bonafede által vezetett igazságügyi tárcának négy hónap elteltével sem sikerült visszatessékelnie a Cosa Nostra, a Camorra és a ‘Ndrangheta bűnszervezetek vezéreit celláikba. Matteo Salvini volt belügyminiszter könnyűkezűséggel vádolja a kormányt. „Olaszország nem érdemel ilyen tehetetlen és veszélyes kormányt. Aki a Ligát választja, az biztos lehet a büntetések végrehajtásában, aki a Demokrata Pártot, az a lázadozó és otthonukban tevékenykedő maffiavezérek mellett dönt – mondta Salvini kampánykörútja során.

Maurizio Gasparri, az olasz felsőház alelnöke is éles kritikával illette Bonafede tevékenységét. A Forza Italia szerint a tárcavezető felelőtlen politikájával a maffia cinkostársává vált, a törvényesség védelmezőjének vallotta magát, közben pedig a bűnvilág kiszolgálójává vált. Azt üzente Giuseppe Conte miniszterelnöknek, Bonafede igazságügyi miniszternek, valamint a kormány többi tagjának, hogy szégyenletes tettükért felelniük kell az egész ország előtt.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít, amelyben az igazságügyi miniszter lemondását követeli. „Bonafede azzal a hazugsággal áltatta az országot, hogy miután kiengedte őket a börtönből, egyenként vissza is viszi a rács mögé. Botrányos, hogy száztizenkét maffiózó, kábítószer-kereskedő még mindig a börtön falain kívül van” – írta a közösségi hálón a jobboldali ellenzéki politikus.

A maffiavezérek házi őrizetbe helyezése „hatalmas pofon” a rendfenntartó erők és a bűnbandák ellen küzdő igazságszolgáltatás számára – mondta Francesco Lollobrigida, az Olasz Testvérek második embere. w

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom