Külföld

Elraboltak egy fehérorosz ellenzéki vezetőt

Sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját.

Elraboltak egy fehérorosz ellenzéki vezetőt
Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető tüntet Minszkben
Fotó: Marina Serebryakova / ANADOLU

A tut.by fehérorosz hírportál egyik olvasójára hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel civil ruhás álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen a Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. Az esetről beszámoló szemtanú félelmében fotót nem készített erről.

A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra, a készüléke fogadja a hívásokat, de senki sem veszi fel. A Koordinációs Tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni, de elérhetetlen a testület két másik tagja, Anton Rodneknav és Ivan Kravcav is. A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

A hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indította a Koordinációs Tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt. Többet közülük - Kalesznyikavát is - beidézték kihallgatásra, ennek ellenére az ellenzéki testület folytatta munkáját.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után - amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom - tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Ő az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni

Nem Kalesznyikava az egyetlen ellenzéki vezető, akit kényszerítettek

Elemzők szerint Aljakszandr Lukasenka egyesével próbálja bedarálni az ellenzéket. Elsőként a megfélemlített Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt menekült el, de azóta külföldön kötött ki Olha Kavalkova, a Koordinációs Tanács egyik elnökségi tagja, aki azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből.

Kalesznyikava eltűnését követően Cihanouszkaja azt mondta: a fehérorosz hatóságok megpróbálják hátráltatni a Koordinációs Tanács munkáját.

„Azonban ez nem fog feltartóztatni minket” - szögezte le a Telegram közösségi oldalon. A politikus szerint minél jobban igyekeznek megfélemlíteni a lakosságot, annál többen vonulnak majd utcára.

A fehérorosz belügyminisztérium közölte, hogy nincs tudomása Kalesznyikava őrizetbe vételéről, és vizsgálja az eltűnésével kapcsolatos sajtóhírek helytállóságát.

Borrell: Elfogadhatatlanok
az önkényes letartóztatások
és elhurcolások

Elfogadhatatlanok az önkényes, politikai okokból történő letartóztatások és elhurcolások Fehéroroszországban - írta hétfői Twitter-üzenetében Josep Borrell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kalesznyikava elrablásának hírére reagálva.

Hozzátette: a fehérorosz hatóságoknak abba kell hagyniuk a lakosság megfélemlítését, továbbá saját törvényeik és nemzetközi kötelezettségeik megsértését.
„A megfélemlítések és az erőszak ellenére Minszkben és más városokban ismét erős tüntetések bizonyítják a fehéroroszok elszántságát szabadságjogaik és a demokrácia kivívása érdekében” - írta.

Kiemelte: mindent felet befogadó nemzeti párbeszédre van szükség az országban.

Peter Stano külügyekért felelős uniós szóvivő az mondta, hogy az Európai Bizottság tud arról, hogy Kalesznyikaván kívül más ellenzéki hangadókat és tüntetőket is letartóztattak, elhurcoltak Fehéroroszországban.

„Fehéroroszországban folyamatos az erőszak és megfélemlítés az ellenzéki aktivisták, politikusoknak és azoknak ellen, akik más véleményen vannak. Az önkényesen letartóztatott emberek azonnali szabadon bocsátásra szólítunk fel” - jelentette ki.

Továbbá közölte, hogy az EU szankciók előkészítésen dolgozik azok ellen a magas rangú fehérorosz tisztviselők ellen, akik felelősek „a választások elcsalásáért”, és a tüntetőkkel szembeni erőszakért.

„Megvan a politikai akarat és elszántság ahhoz, hogy a szankciók előkészítésének hamarosan a végére érjünk” - tette hozzá.

Litvánia Kalsznyikava azonnali elengedését követelte

Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn a fehérorosz kormányt tette felelőssé Marija Kalesznyikava eltűnése miatt, és a politikus azonnali szabadon bocsátását követelte.

„Kalesznyikava eltűnése Minszk belvárosából szégyen” - írta a tárcavezető a Twitteren. „A felbomló kormány, ahelyett, hogy a fehérorosz néppel tárgyalna, megpróbálja egyesével cinikusan kiiktatni az ellenzéket” - tette hozzá.

Linkevicius szerint ez a sztálini módszereket idézi.

Tömeges letartóztatások a vasárnapi tüntetéseken

Olha Csemadanava belügyi szóvivő hétfőn arról tájékoztatott, hogy 633 embert vettek őrizetbe a vasárnapi tüntetések idején. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Kapcsolódó írásaink