Külföld

Szavazókat veszíthet a CDU Merz szerint

Az uniópártok támogatóinak túlnyomó többsége továbbra is azt szeretné, hogy Markus Söder legyen a kancellárjelölt, a bajor kormányfő viszont egyelőre nem pályázik a posztra

Küzdeni fog a szavazók megtartásáért a jövő évi választásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Fried­­rich Merz szerint. Markus Söder úgy véli, hogy a német kormánypárt leendő vezetője ragaszkodni fog a kancellárjelölti poszthoz. is.

Szavazókat veszíthet a CDU Merz szerint
Friedrich Merznek jók az esélyei arra, hogy megszerezze a CDU elnöki posztját
Fotó: AFP/dpa/Hendrik Schmidt

A koronavírus-járvány okozta válság elmúltával újra csökkenni fog a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) népszerűsége Friedrich Merz szerint. A CDU pártelnökjelöltje a Westfalenpostnak nyilatkozva azt mondta, a pártszövetség felmérések alapján jelenleg 36-38 százalékosra mért támogatottsága jövőre csökkenni fog, és küzdeni kell majd azért, hogy a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokon elérjék a harminc százalékot.

A kormánypárt a tervek szerint decemberben dönt az új pártelnök személyéről. A posztért Merz mellett Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője, illetve Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke verseng. Arról csak a pártelnök megválasztása után dönt a CDU és a CSU, hogy ki legyen a pártszövetség kancellárjelöltje a jövő évi választásokon.

Az ARD német köztelevízió megbízásából készített friss felmérés szerint az uniópártok szavazóinak 75 százaléka támogatná, hogy Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke legyen a kancellárjelölt. A CDU-elnökjelöltek közül jelenleg Friedrich Merz a legnépszerűbb, a CDU és a CSU közös Bundestag-frakciójának volt vezetője a válaszadók 43 százaléka szerint alkalmas a kancellári posztra, őt követi Norbert Röttgen 27, végül pedig Armin Laschet 25 százalékkal.

Bár sokan szívesen látnák Södert az uniópártok kancellárjelöltjeként, ő többször kijelentette, a helye Bajorországban van. Ezek után csütörtökön a Bundestagban tartott ülést a CSU tartományi csoportja, amelynek résztvevői a Kurier szerint azt mondták, a bajor kormányfő – aki az ülés vendége volt – arra számít, hogy a CDU következő elnöke ragaszkodni fog a kancellárjelölti poszthoz is. Abba egyébként a CSU-nak is beleszólása van, hogy ki legyen az uniópártok következő kormányfőjelöltje.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) már kiválasztotta kancellárjelöltjét Olaf Scholz személyében. Az ARD által közölt vizsgálat szerint a németek 55, az SPD-támogatók 77 százaléka úgy véli, a szövetségi pénzügyminiszter a párttagok közül a lehető legjobb jelölt a posztra.

A legnépszerűbb német politikus a felmérés szerint továbbra is Angela Merkel kancellár, a németek 72 százaléka elégedett a munkájával. Őt követi Jens Spahn egészségügyi miniszter (60 százalék), a harmadik legnépszerűbb politikus pedig Olaf Scholz (59 százalék).

Kapcsolódó írásaink