Külföld

Demokrata városvezetők csapnak össze Trumppal

Az Egyesült Államok „négyszáz éves ősbűnéről” beszélt Joe Biden

Közös közleményben tiltakozott Seattle, Portland, New York és Washington polgármestere Donald Trump amerikai elnök városaikat érintő minapi döntése ellen, amelyet alkotmányellenesnek neveztek.

Trump arra utasította William Barr legfőbb ügyészt, hogy a kormányzati támogatás megkurtításának céljából állítsa össze azoknak a városoknak a listáját, amelyek vezetői „lehetővé tették a rombolást, (…) és visszautasították észszerű intézkedések meghozatalát” az erőszak megfékezésére. Név szerint a fenti négy várost említette. Erre reagálva New York állam kormányzója, Andrew Cuomo egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: a jövőben nem lesz elég, ha Trumpot testőrei kísérik, „jobb, ha hadserege van, ha azt tervezné, hogy New York utcáin sétálna”. „Nem gyakran hallani egy kormányzótól ilyen érzékletes leírását annak, hogy elvesztette az uralmat állama felett” – jelentette ki Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője.

Időközben Joe Biden a wisconsini Kenoshában kijelentette: végre foglalkoznak az ország „négyszáz éves ősbűnével”, a rabszolgasággal és maradványaival. Előtte megbeszélést folytatott az augusztus 26-án egy rendőr által hátba lőtt Jacob Blake családtagjaival, majd telefonon magával Blake-kel is. „Nem garantálhatom, hogy négy év alatt minden megoldódik, de azt mondhatom, hogy sokkal jobb lesz minden”, ha Donald Trumpot nem választják újra – jelentette ki Biden.

Egyébként lemondott a kenoshai helyi lap online felületének felelős szerkesztője, Daniel Thompson, mivel túlzónak és veszélyesnek ítélt egy Blake melletti tüntetésről szóló anyagot, amely a következő címen jelent meg: Kenoshai felszólaló: ha meggyilkoltok közülünk valakit, akkor itt az ideje, hogy mi is meg-gyilkoljunk közületek valakit.

Kapcsolódó írásaink