Külföld

Csapatokat küld Amerika Litvániába, az EU várna Lukasenka szankcionálásával

Egyre nagyobb a nyomás Minszken

Két hónapos hadgyakorlatra érkeztek pénteken az amerikai haderő csapatai Litvániába. A NATO közleményében tagadta, hogy az átcsoportosításnak köze lenne a fehéroroszországi eseményekhez, azaz hogy így kívánnák elrettenteni Oroszországot egy esetleges beavatkozástól.

Ennek ellenére az eredetileg két hétre tervezett hadgyakorlat helyett novemberig fognak állomásozni az amerikai katonák Litvániában. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nyomásgyakorlásnak minősítette a lépést, és ha szükséges, Moszkvától fog fegyveres segítséget kérni. Az EU vezető tagállamai viszont elzárkóznának Lukasenka nyílt szankcionálásától. A balti országok ugyanis harminc fehérorosz állami tisztségviselőt, többek közt Lukasenkát már kitiltották területükről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom