Külföld

Bevándorlókat telepítene be Bécs baloldali vezetése

A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok szentségtelen szövetsége a multikultit és a népességcserét támogatja Heinz-Christian Strache szerint

A bevándorlás és a bűnözés visszaszorításával kampányol a volt alkancellár a jövő havi bécsi választásokra. Heinz-Christian Strache messze van a győzelemtől, de az Ibiza-videó „felmentő” részletei javíthatnak megtépázott hírnevén.

Bevándorlókat telepítene be Bécs baloldali vezetése
A száz migránsból hamar ezer lesz – figyelmeztetett Strache
Fotó: AFP/George Hochmuth

Bevált témáinál maradt Heinz-Christian Strache – számolt be az osztrák sajtó a volt alkancellár kampányáról a közelgő bécsi tartományi és önkormányzati választások előtt. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, aki tavaly belebukott az úgynevezett Ibiza-botrányba, a választásra új pártja, a Team HC Strache listavezetőjeként tért vissza. Csütörtöki kampányrendezvényén is a biztonságra és az integrációra helyezte a hangsúlyt, a főváros szociáldemokrata–zöldpárti vezetését pedig azzal vádolta, hogy támogatja a politikailag motivált népességcserét.

Strache emlékeztetett, Bécs lakosságának ma már csaknem ötven százaléka rendelkezik migrációs háttérrel, azaz ő maga vagy legalább az egyik szülője nem Ausztriában született. Úgy fogalmazott, a szociáldemokrata SPÖ, a Zöldek és a liberális NEOS „szentségtelen szövetsége” tartja életben a multikulti politikát. Példaként említette, hogy a három párt nyomást gyakorol az osztrák kormányra, hogy vegyen részt az migránsok elosztását célzó uniós programban. Bécs mint tartomány, a maga részéről száz gyereket venne át egy görögországi migránstáborból. Strache figyelmeztetett, először csak száz gyerekről van szó, de a családegyesítéssel már akár ezer migránsról is, a hasonló lépések pedig csak további húzóerőt jelentenek, szítják az illegális migrációt. Ezt a javaslatot egyébként az FPÖ is bírálta, a párt bécsi politikusa, Maximilian Krauss a Facebookon azt írta a napokban: a vörös–zöld városvezetés tovább erőlteti a tömeges bevándorlást.

A volt alkancellár a biztonság témájában is kikelt a Zöldek ellen, abszurdnak nevezte azt a javaslatot, hogy lefegyverezzék a bécsi rendőrséget. Ezzel kapcsolatban statisztikákat idézett, amelyek szerint nő az erőszakos bűnözés a fővárosban.

Emlékezetes, Strache és vele együtt az egész osztrák kormány a tavalyi európai parlamenti választás előtt abba bukott bele, hogy megjelent egy Ibizán készült rejtett kamerás videó, amelyen egy nőnek – aki magát egy orosz oligarcha rokonának adta ki – állami megbízásokra tett ígéretet az FPÖ kampányának támogatásáért cserébe. A videófelvétel még a 2017-es választás előtt történt, Strache ekkor még ellenzékben volt. A nagy port kavart videóból – amit akkor a német Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel jelentetett meg – nemrég kerültek elő újabb részletek, amelyeket az osztrák médiában Strache és a videón szereplő politikustársa, Johann Gudenus felmentéseként értékeltek. Ezek szerint ugyanis többször is határozottan kijelentették, hogy semmilyen illegális cselekményben nem hajlandóak részt venni, Strache úgy fogalmazott, ő nyugodtan akar aludni éjszakánként.

A napokban újabb részletek kerültek elő: a politikus beszélt arról, hogy elzárkózik az antiszemitizmustól, valamint Orbán Viktort többször említette, úgy fogalmazott, hozzá hasonló „szerepet” szeretne magának. Többek között azt mondta, a magyar kormányfő jó okkal támadja George Sorost, a milliárdos az NGO-in keresztül ugyanis „ellenforradalmakat” finanszíroz. Kitért arra is, hogy együttműködne a visegrádi csoporttal, nyitna keletre, és közösen a V4-ekkel ellensúlyt képezne „a dekadens nyugati EU-val szemben”. A Die Presse tudósítása szerint ezek az új részletek is szóba kerültek a csütörtöki rendezvényen, Strache azt mondta, semmi kompromittáló nincs bennük.

A bécsi tartományi és önkormányzati választást október 11-én tartják. A felmérések szerint biztos befutók a szociáldemokraták, élükön Michael Ludwig főpolgármesterrel: a párt támogatottsága 39, Ludwig személyes népszerűsége 47 százalék. A fővárosban korábban gyengén szereplő jobbközép Néppárt (ÖVP) nagy sikernek néz elébe, 23 százalékot is kaphatnak, hasonló a támogatottsága a jelöltjüknek, Gernot Blümel pénzügyminiszternek is. A Zöldek 14, az FPÖ 11, a NEOS hét, Strache pártja pedig négy százalékon áll. Strache számára reális cél az FPÖ megelőzése lehet, voltak már olyan felmérések, amelyek ezt előrevetítették.

Kapcsolódó írásaink

Új fordulatot vett az Ibiza-botrány

ĀA konzervatív német sajtó szerint a Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel szándékosan buktathatta meg az első Kurz-kormányt a manipulatívan megvágott videóval