Külföld

Hosszú évek munkája után jó kilátások nyílnak a sikeres romaintegráció előtt

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) megszavazta a nemzeti romaintegrációs stratégiák végrehajtásáról szóló jelentést. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti társelőadója üdvözölte a jelentés elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy a 2010-es jelentésből a Bizottság és a Tanács által akkor kihagyott részek végre bekerülnek a dokumentumba.

Hosszú évek munkája után jó kilátások nyílnak a sikeres romaintegráció előtt
Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes képviselője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„2010-ben, amikor az Európai Néppárt (EPP) ráirányította a figyelmet a romakérdésre, az EPP hét pontban fogalmazta meg a javaslatait, amelyeket a Bizottság akkor még nem vett át. Most, hogy értékeltük, mi történt az elmúlt 10 évben, és mi történhet az elkövetkező 10 esztendőben, arra a következtetésre jutottunk, hogy ezt a hét pontot ismét indokolt elővenni" - fogalmazott Járóka Lívia lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A képviselő által említett javaslatok közül az első a különböző szakpolitikai területek (az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, az egészségügy, valamint a mezőgazdaság és a digitalizáció) feladatainak komplex kezelése. A második a Balkán régió megerősítése, amivel kapcsolatban Járóka Lívia üdvözölte, hogy Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa az elődjeinél sokkal intenzívebben kezdett el foglalkozni a balkáni romákkal és a szegénység csökkentésének kérdéseivel. Kiemelte a romák bevonásának fontosságát, egészen a tervezéstől az ellenőrzésig. Elengedhetetlennek tartja ezen kívül a tiszta, mérhető célok és vállalások meghatározását, az eredmények megfelelő monitorozását és a fejlődés nyomon követését. „Fontos, hogy a kormányokat olyan stratégiai változtatások végrehajtására ösztönözzük, mint például az oktatási szegregáció megszüntetése, a munkalehetőség és a megfelelő életkörülmények garantálása, illetve a tiszta ivóvíz biztosítása mindenki számára" - tette hozzá.

Járóka köszönetet mondott mindenkinek, aki a jelentés sikerén dolgozott, és kifejezte reményét, hogy ennek a jelentésnek köszönhetően a Bizottság végre sikeresen beemeli a programjába a korábban kihagyott hét javaslatot.

Kapcsolódó írásaink