Külföld

Fidesz-KDNP: Elítéljük az Alekszej Navalnij elleni merényletkísérletet

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja határozottan elítéli az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elleni merényletkísérletet - fogalmaznak közleményükben Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselők.

Fidesz-KDNP: Elítéljük az Alekszej Navalnij elleni merényletkísérletet
Eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba Alekszej Navalnijt augusztusban
Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Hozzátették, bármilyen vegyifegyver használata elfogadhatatlan, ellentétes a nemzetközi normákkal és sérti a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

„Sürgetjük az ügy mielőbbi kivizsgálását és a felelős személyek igazságszolgáltatás elé állítását” - írják.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértői laboratóriumukban kimutatták, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredményeket értékelve közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában.

Kapcsolódó írásaink

Moszkva tagadja a vádakat Navalnij ügyében

ĀA fehérorosz vezetés Varsót és Berlint hibáztatja az incidens kapcsán - Navalnij orosz kezelőorvosai kitartanak amellett, hogy nem történt mérgezés - Egy vezető német politikus az Északi Áramlat-2 építésének leállítását sürgeti

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom