Külföld

A bevándorlás ellen tüntettek Calabriában

Százasával kötnek ki a migránshajók, a rendfenntartó erők a végkimerülés határán vannak, Lampedusában teljes a káosz – figyemeztetett Matteo Salvini

Szicília kormányzója bízik benne, hogy a kormány teljesíti a táborok kiürítésére tett ígéretét, de kész újra a kezébe venni a kezdeményezést. Calabria egyik településén több ezren tüntettek a migráció ellen.

A bevándorlás ellen tüntettek Calabriában
A koronavírus–járvány ellenére továbbra is óriási a migrációs nyomás az olasz szigeteken, az újonnan érkezők karanténba kerülnek
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Eredményre vezethetett szerda délután az Olaszországot sújtó migrációs krízis megoldását célzó tárgyalás Róma és Szicília között. A tarthatatlan állapotok miatt a kormány és a tartomány között kialakult feszültség enyhülni látszik. Giuseppe Conte kormányfő, Nello Musumeci szicíliai kormányzó és Salvatore Martello, Lampedusa polgármesterének találkozóján öt miniszter, valamint Angelo Borelli, a polgári védelem vezetője is részt vett. „Egy vasbetonnak tűnő falon nyitottunk rést” – jellemezte a tárgyalásokat Musumeci. „Szicília népe egy végeláthatatlannak tűnő kálvária áldozata, az emberek félelemben élnek, amit a koronavírus–járvány még jobban felerősít” – nyilatkozta a kormányzó.

Az egyeztetés végén Giuseppe Conte és Luciana Lamorgese belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy két napon belül kiürítik a Lampedusa szigetén lévő hotspotokat, azt követően pedig a Szicíliá­ban lévő negyvenkét migránstábort is, amelynek 90 százaléka nem felel meg az egészségügyi feltételeknek. Conte a kitoloncolások felgyorsításáról, akár tengeri úton való kivitelezéséről is ígéretet tett Musumecinek és Martellónak. A szicíliai kormányzó biztatónak nevezte a kormány együttműködési szándékát. Közölte, amennyiben azonban az ígéret nem teljesül, egy lépést sem hátrál és újra a kezébe veszi a helyzet kezelését.

A tárgyalásokkal egy időben a bevándorlásellenes Liga a római parlament elé vonult azonnali választ és megoldást követelve a migrációs válságra a kormányfőtől. A megmozdulás egyben a már hónapok óta harcoló Nello Musumeci melletti szolidaritás kifejezése is volt a jobbközép ellenzéki párttól.

A demonstráló politikusok „Vigyetek bíróság elé engem is, én Salvini mellett állok” feliratú fehér pólókat viseltek, és „Stop, invázió” feliratú transzparensekkel vonultak fel. A viseletükkel arra utaltak, hogy Matteo Salvini, a Liga elnöke bíróság elé fog kerülni, amiért tavaly nyáron még belügyminiszterként megtagadta a partra szállást több nem kormányzati szervezet (NGO) hajója számára, amelyek migránsokat szállítottak. Salvini ezt törvényesen tette, a nem sokkal korábban elfogadott biztonsági csomaggal összhangban.

Conte nem mutatott hajlandóságot a Chigi–palota kapujában összegyűlt demonstrálókkal való találkozóra, a tömeg láttán megszökött és irodája falai közé zárkózott – kommentálta az eseményeket Massimiliano Romeo szenátor.

„Százasával kötnek ki a migránshajók, a rendfenntartó erők a végkimerülés határán vannak, Lampedusában teljes a káosz” – írta a közösségi hálón Salvini. „Az illegális bevándorlás támogatásának vádjával feljelentjük ezt az alkalmatlan és veszelyes kormányt, mivel kockára teszi a helyiek és a rendfenntartó erők egészségét” – fenyegette meg már többedszer a kormányt Matteo Salvini.

Mindeközben háromezren tüntettek a déli Calabria tartomány Amantea nevű helységében, miután huszonöt koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak egy migránstáborban. A Ninfa Marina nevű központ lakói közül többen kiszöktek az elmúlt napokban, a rendőrségnek azonban sikerült beazonosítania őket. A helyi lakosok tarthatatlannak nevezték a migránsinvázió kezelését. Úgy vélik, a kormány kettős mércét alkalmaz a migránsokkal és a helyiekkel szemben.

Kurz: Hiba volt megnyitni a határokat

Az Európai Unió menekültügyi reformjában az embercsempészek elleni küzdelemre, az EU külső határainak védelmére és a helyi segítségnyújtásra kell helyezni a hangsúlyt, hogy megakadályozzuk az újabb migrációs hullámok elindulását Európa felé – nyilatkozta Sebastian Kurz a dpa német hírügynökségnek. A kancellár elutasította a kötelező migránskvótát. A menekültválság 2015–ös eseményeivel kapcsolatban azt mondta, hiba volt megnyitni Európa határait a migránsok előtt. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa tegnap a spanyol belügyminiszternek írt levelében közölte: a hatóságoknak új megoldást kell találniuk a migránsok elhelyezésére az észak–afrikai spanyol exklávé, Melilla nem megfelelő körülményeket biztosító menekülttáborában.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom