Külföld

Újabb jelentkezők a japán kormányfői posztra

Kezdődik a kampány

Hivatalosan is bejelentette Szuga Josihide (képünkön), Japán jelenlegi kormányszóvivője, hogy indul a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki posztjáért és a miniszterelnöki tisztségért.

Újabb jelentkezők a japán kormányfői posztra
Szuga Josihide
Fotó: AFP

Az LDP hét frakciójából öt támogatását már magáénak tudhatja Josihide, azonban a pozícióért további három jelölt is elindulhat. A lakosság körében ugyanis a korábbi védelmi miniszter, Isiba Sigeru a legnépszerűbb, de a posztért indulhat még Kono Taro védelmi miniszter és Kisida Fumio egykori külügyminiszter is. Josihide a leköszönő miniszterelnök, Abe Sindzó bizalmasának számít, megválasztásával valószínűleg folytatódna Sindzó politikai irányvonala, ideértve a koronavírus okozta válságkezelést és gazdaságpolitikát, valamint az amerikai–japán kapcsolaton alapuló külpolitikát. Az LDP szeptember 14-én tartja tisztújító kongresszusát, a parlament pedig szeptember 16-án választ új miniszterelnököt. Abe Sindzó múlt héten mondott le tisztségéről egészségügyi állapotára hivatkozva, de folytatni kívánja politikai karrierjét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom