Külföld

RMDSZ: Kommunista időket idéz a törvénymódosítás

Szigorú szabályok Romániában

Új törvénymódosítást fogadott el a román törvényhozás felsőháza szerdán, amely börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását. A tervezetet a magyarellenességéről híres Népi Mozgalom Pártja képviselőházi frakcióvezetője nyújtotta be.

A javaslat szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más módon, nyilvánosan kritizálja a román nemzeti jelképeket. A tervezet részleges vitáján egyedül Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője szólalt fel. Elmondta: ez a rendelkezés a kommunista diktatúra büntetőjogi rendszerébe vetné vissza Romániát, hiszen a javaslat nem tartalmaz konkrétumokat, ezért fennáll a veszélye a törvény önkényes értelmezésének, amely visszaélésekhez vezethet. A tervezetet a romániai Helsinki Bizottság is bírálta, mivel korlátozza a véleménynyilvánítás jogát. A szenátusi szavazáson a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt szenátorai is támogatták a javaslatot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom