Külföld

Kezdődik a párizsi terrorper

Többévnyi nyomozás után a vádlottak padjára kerültek a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni támadás segítői

Tizenegy ember pere kezdődött meg tegnap a francia fővárosban, akiket a hatóságok összefüggésbe hoztak azzal, hogy logisztikailag segítették a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni merénylet és az azt követő túszejtés három iszlamista elkövetőjét.

Kezdődik a párizsi terrorper
Rendőrök állnak őrt a párizsi bíróság épülete előtt a tárgyalássorozat első napján, a hatóságok három vádlottat továbbra is keresnek
Fotó: AFP/Thomas Coex

A 2015. január 7-én elkövetett támadásban és a túszdrámában összesen tizenhét ember veszítette életét, további tizenegyet megsebesítettek. A támadókat két nappal később lelőtte a rendőrség.

Már a nyomozás elején kiderítették a hatóságok, hogy a három elkövető, a szerkesztőséget megtámadó Chérif és Said Kouachi, valamint a túszejtő Amédy Coulibaly ismerték egymást, mindhárman egy 2005-ben felszámolt kelet-párizsi iszlamista radikális csoporthoz tartoztak. Később a támadást az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya vállalta magára.

A tizennégy vádlott közül tizenegynek kezdődött meg a tárgyalása. Tízen vannak előzetes letartóztatásban, egy vádlott szabadlábon védekezhet. A további három vádlottat, a feltételezett megrendelőket, Mohamed és Mehdi Belhoucine-t, valamint az egyik iszlamista feleségét, Hayat Boumeddiene-t továbbra is körözik. A francia sajtó többször beszámolt már a megrendelők halálhíréről, de hivatalosan ezt eddig sehol sem erősítették meg, a feleségről viszont köztudott, hogy jelenleg is Szíriában tartózkodik.

A per fővádlottja a 34 éves Ali Riza Polat, a túszejtő Amédy Coulibaly barátja, aki a vád szerint beszerezte a fegyvereket a támadásokhoz. Amennyiben bűnösnek találják, életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat. További kilenc gyanúsított ellen bűnsegédlet a vád, a szabadon védekező gyanúsítottat köztörvényes bűntettekkel vádolják. Valamennyi gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.

A Charlie Hebdo tegnap megjelent számának címlapján ismét közzétette azokat a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat, amelyek a támadás ürügyéül szolgáltak. „Soha nem adjuk meg magunkat. Soha nem adjuk fel!” – mondta Laurent „Riss” Sourisseau, a lap jelenlegi főszerkesztője, aki a 2015-ös terrortámadásban súlyosan megsebesült.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom