Külföld

Bandák kezében Göteborg

Az enyhe büntetési tételek miatt Svédországban a súlyosabb bűncselekményeket fiatalkorúak követik el, Dániában azonban nem kivételez velük a törvény

Kesztyűs kézzel bánik Svédország a bevándorlók alkotta bűnbandákkal. A skandináv ország második legnagyobb városában a hatóságok már nem urai a helyzetnek.

Bandák kezében Göteborg
A svéd rendőrség állítja, hogy a látható problémák ellenére övék az irányítás, de sajtójelentések szerint lépéshátrányban vannak a rendvédelmi szervek
Fotó: Twitter

Állig felfegyverzett bűnbandák terrorizálják és irányítják Göteborgot – írta tudósításában a svájci Neue Zürcher Zeitung. A lap szerint vörös riasztás van érvényben Svédország második legnagyobb városában, bár a rendőrség állítja, ura a helyzetnek, tétlenül nézik két rivális banda konfliktusának eszkalálódását az elmúlt hetekben. A kiváltó ok egy benzinkúton történt, lövöldözéshez vezető összetűzés volt, és bár két külvárosi banda konfliktusáról van szó, átterjedt Göteborg más részeire is. A helyzet odáig fajult, hogy a bandák ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol golyóálló mellényt viselő fiatal férfiak állították meg az autósokat.

Erik Nord rendőrfőnök szerint nem a bandák uralják az utcákat, a csoportosulások rendszerint feloszlanak, ha a rendőrség megjelenik. Nem tudni, sikerrel járnak-e a bandák „béketárgyalásai”, mindenesetre fokozódó erőszak fenyegeti az „etnikailag szegregált városrészeket”. Göteborg Angered nevű külvárosának vezetése egy magán biztonsági céggel szerződött le, hogy szükség esetén elkísérjék az iskolák, idősotthonok és más önkormányzati intézmények dolgozóit.

A rendőrfőnök sem tagadja, a már említett ellenőrzőpontok annak jelei, hogy Göteborg egyes külvárosai­ban párhuzamos társadalmi struktúrák alakultak ki. A nagyváros alvilágát például az Ali Khan klán vezeti, amelynek feje egy libanoni származású imám Angeredből. Az 1980-as években bevándorolt férfinak, a család más tagjai­val ellentétben nincs priusza, őt nem tudják felelősségre vonni. A hatóságok szorosan megfigyelik a bűnbandát, de a hatalmát mindeddig nem tudták megtörni.

A Neue Zürcher Zeitung tudósítása szerint a bandabűnözésnek kedveznek az enyhe svéd törvények: a 21 év alattiak például alacsonyabb büntetést szoktak kapni, ezért gyakran a legfiatalabbak követik el a súlyos bűncselekményeket, akár a gyilkosságokat is. Dániában ezzel szemben súlyosan, életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtottak bandatagokat nemrég, az államügyész szerint ugyanis azok, akik felnőtt bűncselekményeket követnek el, nem várhatják el, hogy gyerekként kezeljék őket.

A probléma más svéd nagyvárosokban is jelen van, a fővárosban és a negyven százalékban bevándorlók által lakott Malmőben is. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, augusztus másodikára virradóra Stockholm Norsborg nevű elővárosában, egy benzinkút közelében lelőttek egy tizenkét éves kislányt. A támadás nem ellene irányult, hanem két, golyóálló mellényt viselő bűnöző ellen. A svéd sajtó szerint a kislány a bandaháborúk újabb ártatlan áldozata. Ez év első felében hatvanegy lövöldözés volt Stockholmban, nyolcan meghaltak, és huszonheten megsérültek. A tavalyi év azonos időszakában negyven lövöldözés volt, tíz halálos áldozattal és tizennégy sérülttel. Stefan Hector stockholmi rendőrségi vezető elmondása szerint a halálos kimenetelű összetűzések száma 2012 óta folyamatosan nő, egyre többször vetnek be a rivális bandák egymással szemben lőfegyvereket, gránátokat, robbanószereket.

Kapcsolódó írásaink

Tombolnak a bűnbandák Svédországban

ĀA baloldali kormány nem hajlandó elismerni a kapcsolatot a bevándorlás és a növekvő bűnözés között – mondta lapunknak Gustav Kasselstrand ellenzéki politikus