Külföld

Minszkbe utazik az orosz miniszterelnök

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szeptember 3-án Minszkbe utazik - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Uladzimir Makejt.

Minszkbe utazik az orosz miniszterelnök
Mihail Misusztyin
Fotó: MH

Mintegy kétszáz, Ukrajnában kiképzett szélsőséges fejt ki radikális tevékenységet Fehéroroszországban - jelentette ki Lavrov a találkozót követő sajtótájékoztatóján.

„Értesüléseink szerint mintegy 200, ukrán területen kiképzett szélsőséges tartózkodik jelenleg a Belarusz Köztársaságban” - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov „megerősített értesülésekre” hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán szélsőséges szervezetek közül a Sztepan Bandera nevét viselő Trizub (az ukrán címer háromágú szigonyának neve), a Sz14 (Szics), a Nemzeti Hadtest és a Jobboldali Szektor foglalkozik „radikális cselekmények kiprovokálásával” Minszkben és Fehéroroszország más városaiban.

Lavrov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül tárgyalóasztalhoz ül az orosz fővárosban. Hozzátette, hogy Moszkva elismeri az augusztus 9-én megtartott fehérorosz elnökválasztás eredményét, és kifejezte reményét, hogy párbeszéd útján sikerül majd stabilizálni a helyzetet az országban.

Lavrov „destruktívnak” nevezete az EU és a NATO által Fehéroroszországgal kapcsolatban kiadott nyilatkozatokat.

Makej a találkozón azt hangoztatta, Fehéroroszországnak sikerült megakadályoznia, hogy területén a Nyugat megismételje a „színes forradalom” ukrán forgatókönyvét. A fehérorosz diplomácia vezetője köszöntet mondott Oroszországnak a hazájában az elnökválasztás után kialakult válsággal kapcsolatban kifejtett álláspontjáért, amely szerinte „olyan ellensúlyt képez, amely visszatartja a külső erőket a Belarusz Köztársaság belügyeibe való nyílt beavatkozástól.

Az Interfax hírügynökség szerint pénteken Moszkvába várják a fehérorosz védelmi minisztert. Viktar Hrenyin vezérőrnagy a Független Államok Közössége, a Sanghaji Együttműködési Szervezet és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet védelmi minisztereinek tanácskozására utazik az orosz fővárosba.

Kapcsolódó írásaink