Külföld

Ismét Magyarországot fenyegette Michael Roth

Politikai indíttatásúnak nevezte Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós eljárásokat, egyúttal hangsúlyozta, hazánkban nincs gond a jogállamiság érvényesülésével

A német külügyi államtitkár egy brüsszeli, a magyar igazságügyi miniszter pedig egy alpbachi vitában értékelte a jogállamiság helyzetét hazánkban. Komoly uniós viták következnek.

Ismét Magyarországot fenyegette Michael Roth
Sürgette a hazánk elleni uniós eljárás folytatását a német külügyi államtitkár
Fotó: Európai Parlament

A német soros uniós elnökség prio­ritásait ismertette az Európai Parlament alkotmányügyi (AFCO) szakbizottságának tegnapi ülésén Michael Roth német külügyi államtitkár. A szociáldemokrata politikus a jogállamiságról is beszélt,
és hangsúlyozta, az alapszerződés hetes cikkelye alapján indult jogállamisági eljárások folytatódni fognak Magyarország és Lengyelország ellen, a német elnökség pedig sürgetni fogja az Európai Bizottságot arra is, hogy folytassa a jogállamiság terén indult kötelezettségszegési eljárásokat. Hozzátette, tisztában van az eljárások korlátaival, ezért is lenne szükség preventív intézkedésekre. Mint mondta, az uniós források kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötése kiemelt kérdés a német soros elnökség számára.

Kifejtette, a tagállamoknak közös nevezőre kell jutniuk arról, mit jelent a jogállamiság, enélkül ugyanis nem lehet folytatni az erről szóló párbeszédet. Roth elmondta, a soros elnökség két vitát fog rendezni a tanácsban, az egyiket a jogállamiság általános helyzetéről, a másikban pedig minden tagállam jogállamisági helyzetébe beletekintetenek, hogy ellensúlyozzák azon vádakat, amelyek szerint csak bizonyos tagállamokkal összefüggésben szokott előkerülni a kérdés. A legutóbbi EU-csúcson egyébként Angela Merkel német kancellár azt ígérte Orbán Viktor magyar kormányfőnek, hogy a német soros elnökség alatt lezárják az eljárásokat.

A meghirdetett programmal szemben Roth előző este nem vett részt az Alpbachi Európai Fórum (EFA) panelbeszélgetésén, ahol az európai integrációról kellett volna vitáznia Varga Judit magyar igaz­ságügyi miniszterrel és Karoline Edstadler uniós ügyekkel foglalkozó osztrák tárcavezetővel. A vitában Varga politikai indíttatásúnak nevezte a hetes cikkely szerinti eljárást, és azt mondta, a Magyarországon semmilyen probléma nincsen a jogállamiság érvényesülésével. Kiemelte: elsősorban a nemzetközi média liberális szemléletű főárama állítja úgy be, hogy Magyarországon nem teljesül a jogállamiság minden feltétele, de ezek a tudósítások megtévesztők, nem tartalmaznak tényeket, az EP-ben pedig meg sem hallgatták a magyar álláspontot. Varga bírálta a források jogállamisági kritériumokhoz kötését, mivel bizonytalanok a jogállamiságra vonatkozó definíciók.

Visszautasította a finn sajtó vádjait Kovács Zoltán


A finn Helsingin Sanomat napilap nemrég terjedelmes cikkben taglalta a diktátorok közös személyiségjegyeit, valamint azon pszichológiai hatásokat is ismertette, amelyek alapján egy politikai vezető diktatórikus eszközökhöz folyamodik hatalomra kerülése esetén. A lap a Freedom House civil szervezet 2020-as kutatása – amelyben Magyarországot már nem minősíti demokráciának –, valamint a Helsinki Egyetem politológia professzorának véleménye alapján a magyar miniszterelnököt a világ diktátorai közé sorolta. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán válaszolt a finn lap állításaira. Emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök volt az, aki a szovjet csapatok azonnali kivonását követelte 1989-ben Nagy Imre és mártír társai újratemetésekor. Hozzátetette, állításukkal nem csak a magyar kormányfőt, hanem magyar választókat is megsértik, akik háromszor adtak kétharmados felhatalmazást Magyarország jelenlegi kormányának.
(SI)

Kapcsolódó írásaink