Külföld

Aggódik a német rendőrség

Nem kell túlértékelni a koronavírus-korlátozások ellen tiltakozók erejét – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter

El kell kerülni, hogy szélsőségessé váljanak a járványügyi korlátozások elleni tüntetések – hangsúlyozta a német rendőrség szakszervezetének alelnöke. A Berlinben történtek a helyi zsidó közösség vezetőjét is nyugtalanítják.

Aggódik a német rendőrség
A rendőrszakszervezet szerint nő a szélsőjobboldal befolyása a tüntetéseken
Fotó: AFP/dpa/Christoph Soeder

A koronavírus-korlátozások elleni tüntetéseken növekvő szélsőjobboldali befolyás miatt aggódik a német rendőrségi dolgozók legnagyobb szakszervezetének (GdP) alelnöke. Jörg Radek a Funke médiacsoport lapjainak adott nyilatkozatában közölte, a szélsőjobboldali csoportok teljesen eltérítik a kormány korlátozása ellen tiltakozó mozgalmat, és szerinte el kell kerülni, hogy szélsőségessé váljanak a megmozdulások.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke a Bild című lapnak azt mondta, az emberek számára egyértelműnek kell lennie, hogy közvetve támogatják az antiszemitákat, ha ilyen demonstrációkon vesznek részt – tette hozzá, úgy folytatva, ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden tüntető rasszista vagy antiszemita.

Nem ennyire borúlátó Jens Spahn egészségügyi miniszter, aki szerint nem kell túlértékelni a tüntetők erejét. A szombaton történtek nem tükrözik az ország általános hangulatát – tette hozzá a tárcavezető a ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Spahn szerint a felmérések, illetve különböző események alapján a kormány politikája nagy támogatást élvez a németek körében.

Múlt szombaton a rendőrség becslése szerint nagyjából 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon, amelyeket a szövetségi kormány és a tartományi kormányok járványügyi intézkedései ellen szerveztek. Összetűzések az orosz nagykövetségnél és a Reichstagnál történtek. Háromszáz embert őrizetbe vettek, több rendőr megsérült. Armin Schuster, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa a Die Welt című lapnak azt mondta, a jelenlegi járványhelyzetben lehetővé kell tenni egy tüntetés betiltását, ha egyértelműsíthető, hogy az összejövetelen nem fogják betartani a hatályos szabályokat.

Ragaszkodik a pártkongresszus megtartásához a CDU


A járványhelyzet ellenére a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy decemberben a stuttgarti pártkongresszuson megválasszák a párt új vezetőjét. A CDU elnöksége hétfőn videokonferencián tárgyalt a kérdésről az RND német sajtókonzorcium közlése szerint, ahol amellett tették le voksukat, hogy higiéniai és biztonsági előírások, valamint a távolságtartási szabályok betartásával személyesen vegyenek részt a delegáltak a kongresszuson. Az elnökség szeptember második felében dönt a részletekről. Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő pártelnök utódja Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője, Friedrich Merz, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának volt vezetője vagy Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke lehet.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink