Külföld

Salvini szövetsége egyre erősebb

Az olasz jobbközép pártok lekörözik a baloldali kormányt a választások közeledtével

Továbbra is a Liga a legnépszerűbb olasz párt, a baloldali kormánykoalíció támogatottsága pedig visszaesett. Dél-Olaszországban küzdenek a migránsáradattal és a járvány megfékezésével, Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello szerint a kormány struccpolitikát folytat.

Salvini szövetsége egyre erősebb
Továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók a megtelt Lampedusára
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

A jobbközép szövetség erősödését mutatják a felmérések a közelgő voksolás előtt. Szep­tember 20–21-én helyhatósági és önkormányzati választásokat tartanak több tartományban, valamint a parlamenti képviselők számát csökkentő alkotmánymódosításról is döntenek. A kijárási tilalom időszaka a kormánypártoknak kedvezett, pár hónap azonban elég volt a jobbközép frakcióknak, hogy visszanyerjék népszerűségüket.

Továbbra is a Matteo Salvini vezette Liga az ország legerősebb pártja, 23 százalékkal.

A Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek (FdI) az egyedüli párt, amelynek támogatottsága a vészhelyzet alatt és azt követően is folyamatosan növekedett. A felmérések szerint Meloni pártja már 17 százalékon áll. Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia is erősödött, már 8,5 százalékkal erősíti a szövetséget. Nyáron a jobbközép csoport vezetői írásban kötelezték el magukat, hogy parlamenti választás esetén csak saját koalíciójukkal lépnek szövetségre.

A balközép kormánykoalíció népszerűsége 40 százalékra esett vissza. A Demokrata Párt (PD) húsz, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17, az Élő Itália (IV) három százalékon áll.

Az olaszok 41 százaléka még bizonytalan, 42 százalékuk megszavazná, míg 16 százalék visszautasítaná az M5S kezdeményezését, ami a képviselők létszámának csökkentéséről.

Újabb tragédia helyszínévé vált a Földközi-tenger. Crotone partjainál kigyulladt egy húsz főt szállító migránshajó. Hárman veszítették életüket a baleset során, öten súlyos égési sérülésekkel kerültek kórházba. A parti őrség két tagja is égési sérüléseket szenvedett.

A hétvégi tömeges érkezések tovább nehezítik Lampedusán és Szicíliában a migránsok elhelyezését. Giuseppe Conte kormányfő és Luciana Lamorgese belügyminiszter a jelenlegi két karanténhajó mellé újabb három hajót rendel a délolasz vizekre a migránsok fogadására. Időközben két, bevándorlókkal teli civil hajó indult a szicíliai partok felé, az olasz kormány kikötési engedélyére várva. „Félelmetes Conte hallgatása” – kommentálta Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere
a kormány struccpolitikáját.

Ismét elkezdték egyébként elszállítani a bevándorlókat Lampedusáról, Salvatore Martello polgármester hétfőn felfüggesztette a tervezett általános sztrájkot, miután a kormányfő Rómába szólította megbeszélésre.

Kapcsolódó írásaink