Külföld

Elmaradt a román kormánybuktatás, baloldali képviselők is otthon maradtak

Határozatképtelen parlament

Határozatképtelennek bizonyult a román parlament hétfői ülése, így nem szavazhatott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának leváltását kezdeményezték.

Az ülést a PNL mellett a teljes jobboldal, a kisebbségi képviselők és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bojkottálta. A PSD-nek a papírforma szerint – két másik baloldali párttal együtt – elegendő törvényhozója lenne a kormánybuktatáshoz, de több képviselőjük is hiányzott, akiknek kizárását Marcel Ciolacu pártelnök kezdeményezni fogja. Az ülés előtt Klaus Iohannis román államfő felszólította a törvényhozókat, hogy ne váljanak a PSD „bűnsegédeivé”, és ne váltsák le a kormányt. Egyébként egy felmérés szerint csökkent a PSD népszerűsége, jelenleg 20 százalékon állnak, míg a PNL-t a választók 33,6 százaléka támogatja. Az RMDSZ támogatottságát 5,7 százalékon mérték.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom