Külföld

Negyven éve írták alá a gdański egyezményt

Szolidaritás szakszervezet

A sztrájkoló hajógyári munkások és a lengyel kommunista vezetés képviselői ma negyven éve, 1980. augusztus 31-én írták alá a gdański egyezményt, amely a Szolidaritás független szakszervezet megalapításához vezetett – idézte fel az MTI.

Az aláírással lezárult 1980 nyarának lengyelországi sztrájkhulláma, amelynek hátterében a Lengyel Egyesült Munkáspárt vezette országban elmélyülő gazdasági és társadalmi válság állt. A leghatékonyabb ellenzéki csoport a munkásokkal összefogásra törekvő értelmiségiek által 1976-ban megalakított Munkásvédelmi Bizottság volt. „A belső társadalmi folyamat új erőre kapott II. János Pál pápa, addigi krakkói bíboros érsek megválasztásával és 1979-es első lengyelországi zarándoklatával” – írta a távirati iroda. Bár az 1980 őszén megalapított Szolidaritás – a szovjet blokk első hivatalosan engedélyezett független szakszervezete – a hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után ismét föld alá szorult, működése utat nyitott az 1989-es rendszerváltáshoz – mutatott rá az MTI.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom