Külföld

A fehérorosz ellenzék vezetője felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Felszólal pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető - közölte hétfőn a szóvivője.

A fehérorosz ellenzék vezetője felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: AFP/Paulius Peleckis

Cihanouszkaját videolinken keresztül szólal fel a testületben, Észtország meghívására, amely egyik nem állandó tagja a BT-nek.

Cihanouszkaja magát tartja az augusztus 9-i elnökválasztás győztesének, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta, és a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenko szerezte meg a voksok több mint 80 százalékát, így hatodszor is elnökké választották. Az elnökválasztás óta tömegtüntetések zajlanak az országban, a tiltakozók Lukasenka távozását követelik.

Szvjatlana Cihanouszkaja azután vállalkozott arra, hogy indul a választáson, hogy letartóztatták férjét, Szjarhej Cihanouszki kormánykritikus vloggert, aki az egyik kihívója lett volna Lukasenkának. Szvjatlana Cihanouszkaja a választás után Litvániába menekült. Két gyermekét már a választás előtt Litvániába küldte.

A fehérorosz parlamenti választásokon történt jogsértésekre válaszul a három balti ország - Észtország, Lettország és Litvánia - hamarosan utazási korlátozásokat vezet be harminc fehérorosz tisztviselővel szemben. Ezt Gitanas Nauseda litván államfő jelentette be hétfőn. Újságíróknak Vilniusban nyilatkozva azt mondta, hogy az intézkedés kiterjed majd Lukasenka fehérorosz államfőre is.

Kapcsolódó írásaink