Külföld

Ellenáll a bírósági ítéletnek a szicíliai kormányzó

Lábbal tiporja a jogrendet a baloldali olasz kormány a jobbközép koalíció politikusai szerint

Megsemmisítette az agrigentói bíróság Szicília kormányzójának rendeletét a migránstáborok felszámolásáról. A tartományi vezető nem szándékozik meghátrálni.

Ellenáll a bírósági ítéletnek a szicíliai kormányzó
Nem adja fel Nello Musumeci kormányzó, aki felszámolná a migránstáborokat
Fotó: AFP/ANADOLU/Baris Seckin

Egyre feszültebb a helyzet a római kormány és Szicília között. Csütörtök este Agrigento közigazgatási bírósága semmisnek nyilvánította a Nello Musumeci által hozott rendeletet. A múlt hét pénteken kibocsátott indítvány az egészségügyi veszélyre hivatkozva a migránstáborok felszámolásáról döntött, kiprovokálva ezzel a kormány beavatkozását. A belügyi tárca azonnal jelezte, hogy a bevándorlás ügye a kormány hatásköre, és mindent meg fog tenni, hogy ellehetetlenítse Szicília kormányzójának radikális lépését.

Időközben elkezdődött a Lampedusa szigetén lévő táborok kiürítése karanténhajókon keresztül.

A közigazgatási bíróság döntése felfüggeszti a kormányzó rendeletét szeptember 17-éig, amikor a minisztertanács tárgyal az ügyről. Maria Cristina Quiligotti, a bíróság elnöke azzal magyarázta a döntést, hogy nem készült olyan kutatás, amely bebizonyítaná, hogy egyenes összefüggés van a bevándorlók megjelenése és koronavírus terjedésének növekedése között a helyi lakosok körében. Musumeci közölte, nem hátrál meg, a tartományban nyilvántartott negyven befogadó központban a rendfenntartó erők tovább folytatják az alapos vizsgálatot.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke szégyenletesnek nevezete a rendelet felfüggesztését, és további támogatásáról biztosította Szicília kormányzóját. Robert Calderoli, a római felsőház ligás alelnöke szerint Musumeci rendelete közigazgatási szempontból továbbra is kivitelezhető, mivel Szicília tartományi statútuma a kormányzó hatáskörébe helyezi a szicíliai állampolgárok és az áthaladó turisták egészségének védelmét, a rendfenntartó erők közreműködésének igénybevételét is beleértve.

A Forza Italia szenátora, Maurizio Gasparri sem osztja a bíróság döntését. „Musumecinek tízszer, százszor, ezerszer is igaza van” – fogalmazott. A jobboldali politikus úgy véli, a jelen eset is azt mutatja, hogy a kormány lábbal tiporja a jogrendet.
A bíróság döntésének hatására a Sea-Watch 4 civil hajó – a fedélzetén kétszáz bevándorlóval – az olasz felségvizek felé vette az irányt, miután Málta lezárta kikötőit. A lampedusai tábor kiürítésének hírére a sziget partjaihoz péntek reggel egy óra alatt három csónak érkezett tunéziai, valamint közép-afrikai férfiakkal. A helyiek egy része spontán tüntetésbe kezdett a kikötőnél, azt követelték Salvatore Martello polgármestertől, hogy lépjen fel a migránsok beengedése ellen.

Kapcsolódó írásaink