Külföld

Tini lőtt a tüntetőkre Kenoshában

Szövetségi rendfenntartói segítséget küld a lángokban álló wisconsini városba Donald Trump amerikai elnök

Bejelentette Donald Trump amerikai elnök, hogy erősítést küld a wisconsini Kenosha városba, Tony Evers, a tagállam kormányzója pedig közölte, hogy ötszáz főre növeli a Nemzeti Gárda városba rendelt létszámát.

Tini lőtt a tüntetőkre Kenoshában
A tüntetők egy autószalon összes gépkocsiját felgyújtották
Fotó: AFP/Kerem Yucel

„Nem tűrjük a fosztogatásokat, a bűnös gyújtogatásokat, az erőszakot és az anarchiát az amerikai utcákon” – írta az elnök a Twitteren. Trump közölte, hogy munkatársai telefonon egyeztettek Wisconsin demokrata párti kormányzójával, aki elfogadta a felajánlott szövetségi segítséget.

A Chicago és Milwaukee között fekvő Kenoshában vasárnap törtek ki a zavargások, miután két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et. A férfit megoperálták, és az állapota stabil, de családtagjai szerint jelenleg deréktől lefelé béna.

A város napok óta csaknem teljes egészében lángokban áll. Lakóépületeket, boltokat, egy autóüzlet valamennyi gépkocsiját felgyújtották, leégett az üzleti negyed. Szerdára virradóra egy férfi tüzet nyitott a tüntetőkre, ketten meghaltak, egy embert pedig kórházban ápolnak. A rendőrség szerdán bejelentette, hogy a szomszédos Illinois államban letartóztatták a feltételezett elkövetőt, egy 17 éves fiatalt, aki ellen várhatóan gyilkosság miatt emelnek majd vádat.


A kenoshai zavargások nyomán feléledtek a tüntetések Wisconsin több városában, és Minneapolisban, New Yorkban, Washingtonban is.

Időközben hivatalosan alelnökjelöltjükké választották Mike Pence-t a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciójukon. Pence beszédében a járvány kapcsán azt mondta, a kormánynak sikerült megmentenie sok emberéletet, de Joe Biden Amerikájában nem lesznek biztonságban. Az eluralkodó erőszak kapcsán hangsúlyozta, hogy a szobordöntés nem azonos a szólásszabadsággal, Bident pedig a radikális baloldal trójai falovának nevezte.

Rakétákkal válaszolt Washington hadgyakorlataira Peking


Kína kilőtt két rakétát a Dél-kínai-tengerre, amelyekkel a térségbeli egyre gyakoribb amerikai hadgyakorlatokra akart válaszolni – jelentette bennfentes forrásra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön. Kína a tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadicélokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. Az Egyesült Államok szerdán 24 kínai vállalatot szankcionált amiatt, mert segítettek a mesterséges szigetek létrehozásában. Peking elítélte ezt a lépést. Mark Esper amerikai védelmi miniszter szerdán Hawaii-on arról beszélt, hogy a csendes-óceáni térség az epicentruma az Egyesült Államok és Kína közötti nagyhatalmi versengésnek, de Washington reméli, hogy Peking tiszteletben fogja tartani a nemzetközi szabályokon nyugvó rendet.
(UT)

Kapcsolódó írásaink