Külföld

Merkel a vírushelyzet romlását várja

A koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban - figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján pénteken.

Merkel a vírushelyzet romlását várja
Angela Merkel német kancellár
Fotó: AFP/John Thys

A német vezető hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Aláhúzta: a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. Emellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsák az oktatást a gyermekek számára, akik nem válhatnak a világjárvány veszteseivé.

„Az iskola senkit sem hagyhat hátra” - nyomatékosította Merkel.

Továbbra is párbeszédet kell folytatni Moszkvával

A jelenlegi feszültségek ellenére fontos, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Moszkvával - hangsúlyozta Angela Merkel .

Oroszország és Németország között a fehérorosz belpolitikai válság és Alekszej Navalnij kormánykritikus orosz aktivista feltételezett megmérgezése miatt feszült a helyzet. Navalnijt egy berlini kórházban kezelik.

„Továbbra is beszélnünk kell egymással” - nyomatékosította Merkel, rámutatva, hogy Oroszország fontos szereplő a nemzetközi színtéren.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem telepítenek orosz csapatokat Fehéroroszországba.

 A következő hetek döntő fontosságúak a tárgyalási folyamatban

A következő hetekben döntő szakaszukba érkeznek a tárgyalások az Európai Unióból kilépett Nagy-Britannia és Brüsszel között - mondta a kancellár.

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán azt követelte, hogy október végéig üssék nyélbe a megállapodást az EU és Nagy-Britannia között. A Brexit-tárgyalások múlt heti, hetedik fordulója jelentősebb előrelépés nélkül ért véget.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett, amely december 31-én jár le. Ez idő alatt a brit kormánynak és az uniónak meg kell állapodnia kétoldalú kapcsolatrendszerük jövőbeni szabályairól.

Németország fokozza klímavédelmi erőfeszítéseit a következő években

Németország tovább fokozza éghajlatvédelmi erőfeszítéseit a következő években - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken.

Kijelentette: támogatja, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon, azaz tagjai hagyjanak fel az üvegházhatású gázok kibocsátásával. A kancellár szerint ezt a kibocsátás megadóztatásával kell elérni, mert szerinte az árak emelkedése a változás egyik legnagyobb mozgatója.

A német vezető megjegyezte: a klímaváltozás és a koronavírus-járvány között több az összefüggés, mint azt elsőre gondolnánk.

Mindkét kihívás életveszélyes, és mindkettő a fenntartható életforma kialakítására ösztönöz minket - mutatott rá.