Külföld

Megkezdődött a lampedusai migránstáborok ismételt kiürítése

Az olasz kormány a közigazgatási bíróságon kérelmezte annak a rendelkezésnek az érvénytelenítését, amelynek értelmében Szicília kormányzója a migránstáborok bezárásáról döntött, eközben megkezdődött Lampedusa táborainak ismételt kiürítése az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint.

Megkezdődött a lampedusai migránstáborok ismételt kiürítése
A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki, júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdán este jelentette be, hogy a palermói közigazgatási bíróságon (Tar) nyújtottak be fellebbezést Nello Musumeci augusztus 22-i rendeletével szemben, mellyel Szicília kormányzója a sziget regisztrációs központjainak és az összes többi migránstábornak a bezárásáról döntött.

„A migrációval kapcsolatos intézkedések a kormány hatáskörébe tartoznak” - nyilatkozta Lamorgese. Elemzők szerint a bíróság akár már csütörtökön semmisnek nyilváníthatja a tartományi elnök rendeletét.

Ezzel egy időben Lampedusa szigetén megkezdődött a regisztrációs központ (hot spot) ismételt kiürítése. A migránsokat a karanténhajóként használt komphajókkal szállítják el.

A sziget egyik nehezen megközelíthető öblében horgonyzott le az Aurelia karanténhajó, amelyet a parti őrség és a pénzügyőrség vízi járművei tartottak ellenőrzés alatt. Az Auréliára szerda estig először a vírusteszteken pozitívnak bizonyult migránsokat helyezték át, valamivel kevesebb mint hetven embert, akiket a hajó elkülönített részén szállásolták el.

Majd további kétszáz ember került fel az Aureliára, amely a csütörtökre virradó éjszakát Lampedusa partjainak közelében a nyílt tengeren töltötte. A hatóságok nem közölték, hova szállítják a csoportot. A belügyminisztérium bejelentése szerint a másik karanténhajó, az Azzurra is a szigetre érkezik a hot spot teljes kiürítésére, valamint további karanténhajókat állítanak szolgálatba a dél-olaszországi migránstáborok kiürítésére.

A kevesebb mint kétszáz fős lampedusai táborban jelenleg 850-en tartózkodnak. A hot spotot katonák őrzik, ennek ellenére többen kiszöktek. Őket felkutatták és visszakísérték a táborba,

Tűrhetetlennek nevezte a táborban uralkodó körülményeket Salvatore Martello lampedusai polgármester, aki továbbra is azt kéri a kormánytól, hirdessen ki vészhelyzetet. Hozzátette, a migránstábor csak a jéghegy csúcsát képviseli:

„a sziget partjain mozdulni se lehet az elhagyott migránshajóktól, a járványhelyzet ellenére Lampedusa nem bír megfelelő egészségügyi ellátórendszerrel, a migránsokról szóló hírek félelmet keltettek és megosztják a lakosságot, elriasztották a turistákat” - mondta Salvatore Martello. Hozzátette, ennél is jobban aggasztja azonban a miniszterelnök, Giuseppe Conte hallgatása a migrációs helyzetet illetően.

A rendőrszakszervezet (Coisip) bejelentése szerint a lampedusai hot spotban szolgáló egyik rendőr pozitívnak bizonyult. „Minden elővigyázatosságunk ellenére bekövetkezett, amitől tartottunk” - közölte a Coisip szóvivője hangsúlyozva, hogy a migrációs táborokban dolgozók egészsége veszélybe került.

A Liga párt csütörtökön Lampedusa kikötőjének lezárására készült. A demonstrációt elhalasztották a sziget egyik halászhajóját ért baleset miatt elrendelt gyászra tekintettel.

A lampedusai migránstáborban üdvrivalgással fogadták az elszállítás hírét

Hangos örömkiáltással fogadta a lampedusai migránstáborba zsúfolt több mint ezer tunéziai csütörtökön azt a bejelentést, hogy a kormány karanténhajókkal majdnem mindenkit elszállít a szigetről.

Az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint a Lampedusa belsejében, Imbriacola völgyében található táborban az elszállítás kezdete előtt jelentették be, hogy egy újabb karanténhajó érkezett a szigetre a regisztrációs központ kiürítésére. A bejelentést egy úgynevezett kulturális közvetítő fordította le, aki arabul adott információkat a tábor lakóinak, bár ezek közül sokan olaszul is jól beszélnek.

Folyamatosan romlik a helyzet Olaszországban

Folyamatosan romlik a helyzet Olaszországban, mióta a Conte-kormány megszüntette Matteo Salvini korábbi belügyminiszter migrációs intézkedéseit - mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó szavaival élve "félelmetes az érkezési hullám" - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezt már teljesen felesleges a 2015-ös állapotokhoz viszonyítani.

Az idén 17 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, míg az előző év azonos időszakában, Matteo Salvini belügyminisztersége idején alig ötezren léphették át a határt - hívta fel a figyelmet Szomráky Béla.

Kapcsolódó írásaink