Külföld

Lövöldözés az erőszak elleni tüntetésen

Úgy tűnik, nem minden élet számít: két halálos áldozata van az Egyesült Államokban a kenoshai tiltakozásoknak

Az elmúlt nap mérlege az Egyesült Államokban: balhés tüntetések, együttérzésről beszélő republikánusok és a csatatérállamokban Bidenhez felzárkózó Donald Trump.

Lövöldözés az erőszak elleni tüntetésen
A wisconsini városban a tüzet nyitó rendőrök bíróság elé állítását követelik
Fotó: AFP/Kamil Krzaczynski

Kettőre emelkedett a Wisconsin állambeli Kenoshában tüntetők között kitört lövöldözés halálos áldozatainak száma, egy embert kórházban ápolnak, állapota súlyos, de nem életveszélyes – jelentette be szerdán a város rendőrsége. A zavargások vasárnap este kezdődtek, miután a városban két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, aki azóta stabil állapotban van. Tony Evers, Wisconsin állam demokrata párti kormányzója a városba vezényelte a Nemzeti Gárdát is. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom helyi vezetője, Clyde McLemore azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják. Blake édesanyja arra kérte a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Portlandben is ismét tüntettek a polgármesteri hivatal előtt, a helyi rendőrség zavargásnak minősítette a demonstrációkat. Néhányan ablakokat zúztak be, a hatóságok több tüntetőt letartóztattak. Botrány volt Washingtonban is, amikor egy Black Lives Matter-tüntetésen a résztvevők egy étterem teraszának vendégeit arra kényszerítették, hogy felemelt bal öklükkel csatlakozzanak hozzájuk, és körbeálltak egy nőt, aki ellenállt, és hosszan üvöltöttek vele. A nő egyébként elmondta, egyetért a tüntetések céljaival, de nem enged az erőszaknak.

Időközben folytatódott a republikánusok elnökválasztó gyűlése. A keddi napot a First Lady, Melania Trump zárta, aki beszédében az elnököt együttérző emberként írta le. A többi felszólaló is főleg együttérzésről és egymás megsegítéséről, beszélt. Rendhagyó módon regnáló külügyminiszterként Mike Pompeo is tartott beszédet Jeruzsálemből, ahonnan az „Amerika az első” gondolat jegyében fogant külpolitika eredményeit dicsérte.

Egyébként a CNBC/Change Research legújabb felmérése szerint a csatatérállamokban Trump faragott hátrányából, de még mindig Joe Biden nyerné a választást, ha most tartanák. Ezekben az államokban 2–5 százalék Biden előnye, Észak-Karolinában pedig döntetlenre állnak a felek.

Ennek kapcsán Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje arról beszélt egy televíziós műsorban, hogy Bidennek nem szabad elismernie a vereséget a választás éjszakáján, mert várhatóan sok levélszavazat érkezik majd késve.

Kapcsolódó írásaink