Külföld

Több tucat tüntető letartóztatásban

Mintegy húsz tüntetőt őrizetbe vettek a fehérorosz biztonsági erők szerda este a Minszk központjában tartott megmozduláson.

Több tucat tüntető letartóztatásban
Isten őrizz, hogy vér folyjon - mondta a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics
Fotó: MH

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a rendőrség különleges alakulatai (OMON) érkeztek ki a minszki Függetlenség terére. A biztonsági erőkkel tíz fogolyszállító autóbusz is érkezett. A mintegy kétszáz fős tüntetés résztvevői közül a biztonságiak megjelenésekor a résztvevők közül többen a szomszédos utcákra menekültek. Korábban az aktivisták azt skandálták, hogy „Győzni fogunk!” és „Éljen Fehéroroszország!”.

Korábban a minszki belügyminisztérium azt közölte, hogy az előző napi kormányellenes tüntetések során 51 embert vettek őrizetbe.

Tanúként idézték be a hatóságok Szvetlana Alekszijevicset az ellenzéki Koordinációs Tanács megalakítása miatt indított bűnvádi eljárás keretében, de a Nobel-díjas írónő megtagadta a válaszadást a fehérorosz nyomozóhatóságok kérdéseire.

A Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet szerint 15 embert Minszkben állítottak elő a hatóságok. A fehérorosz fővárosban az eső ellenére ezrek gyűltek össze kedden Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

Az irodalmi Nobel-díjat 2015-ben elnyerő Alekszijevics a kihallgatása után újságíróknak nyilatkozva a vérontás elkerülésére figyelmeztetett a három hete tartó országos tüntetésekkel kapcsolatban. „Isten őrizz, hogy vér folyjon” - mondta, egyúttal népi egységre és békés ellenszegülésre szólított fel Aljakszandr Lukasenka elnökkel szemben. „A meggyőzés erejével kell győznünk” - hangsúlyozta. Az írónő élesen bírálta a tüntetések első napjaiban a békés tiltakozók elleni rendőrségi erőszakot. „A múlt századba illik az, amit az első három napban láttunk, amikor péppé verték az embereket” - mondta.

A Koordinációs Tanácsot, amelynek Alekszijevics az egyik elnökségi tagja, azt követően alakították meg ellenzéki személyiségek, hogy az augusztus 9-i elnökválasztáson a hatodik egymást követő mandátumát nyerte el Aljakszandr Lukasenka államfő, az ellenzék azonban nem ismerte el a hivatalos közlések szerint 80 százalékos győzelmét.

Alekszijevics szerint a fehérorosz ellenzék nem annyira erős, hogy külső segítség nélkül rendezni tudja a politikai vitát a kormányzattal. Felhívta a figyelmet arra, hogy Lukasenka eddig csak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett. Felvetette, hogy a Nyugat esetleg az orosz államfőn keresztül megpróbálkozhatna befolyást gyakorolni a minszki vezetésre a tárgyalások megkezdése érdekében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette: Lengyelország beengedett több tucat, lengyel vízummal nem rendelkező fehérorosz üldözöttet. Közölte, egyszerűsített eljárásban fogadják be a rászorulókat. Morawiecki felkérte a lengyel egészségügyi minisztert a lengyel kórházi hálózat átalakítására úgy, hogy befogadhassák a keleti határ túloldaláról érkezőket.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt mondta: Oroszország az Egyesült Államok és egy sor európai uniós ország lépéseit a Fehéroroszág belügyeibe való beavatkozásként értékeli, amire sok a bizonyíték. „Látjuk, mit csinálnak a balti államok, látjuk, mit csinál Lengyelország és látjuk, hogy mit csinál az Európai Unió államainak egész sora. És még a NATO is. Látjuk az Egyesült Államok álláspontját. (.) Mi ezt egy szuverén ország belügyeibe való beavatkozásnak minősítjük” - kommentálta Zaharova a Fehéroroszország körül kialakult helyzetet a Rosszija 1 tévécsatornának.

Kapcsolódó írásaink