Külföld

Lengyelország beengedett több tucat fehérorosz üldözöttet

Lengyelország beengedett több tucat, lengyel vízummal nem rendelkező fehérorosz üldözöttet - közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Lengyelország beengedett több tucat fehérorosz üldözöttet
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Az Aljakszandr Lukasenka (fehérorosz elnök) „rezsimje által súlyosan bántalmazott” személyek vízum nélkül jutottak el Lengyelországba - mondta el Morawiecki, felidézve, hogy az általa minap bejelentett, a fehérorszországi üldözöttek támogatásáról szóló kormányprogram értelmében egyszerűsített eljárásban fogadják be a rászorulókat.

Morawiecki azt is tudatta: felkérte a lengyel egészségügyi minisztert a lengyel kórházi hálózat átalakítására úgy, hogy befogadhassák a keleti határ túloldaláról érkezőket.

„Erre máris szükség van, Lukasenka rendőrsége sokakat nagyon brutálisan megvert, megkínzott, a lengyel kórházak nyitottak számukra” - tette hozzá.

Morawiecki azt követően tartott sajtóértekezletet, hogy a lengyel ellenzéki pártok képviselőivel egyeztetett a fehéroroszországi helyzetről. Mint mondta, ez ügyben a lengyel politikai törésvonalakat áthidaló konszenzusra jutottak. Közösen szorgalmazzák a fehérorosz politikai foglyoknak, köztük a koordinációs tanács őrizetbe vett tagjainak szabadon bocsátását, s a fehérorosz belpolitikai párbeszéd elindítását.

Kapcsolódó írásaink