Külföld

Lángba borult egy újabb amerikai város

A republikánus elnökválasztó gyűlés felszólalói szerint a demokrata Joe Biden valójában a szocialisták jelöltje

Ismét felcsaptak az indulatok, miután rendőrök meglőttek egy afroamerikai férfit, a wisconsini kormányzó bevetette a Nemzeti Gárdát. A republikánusok elnökválasztó gyűlésén a legtöbb felszólaló Joe Bident ostorozta, és a radikális baloldal jelöltjeként mutatta be.

Lángba borult egy újabb amerikai város
A kenoshai tüntetőkkel szemben a Nemzeti Gárdát is bevetették
Fotó: AFP/Getty Images/Brandon Bell

Bevetették a Nemzeti Gárdát hétfőn a wisconsini Kenoshában, ahol erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök tisztázatlan körülmények között többször hátba lőttek egy 29 éves afroamerikai férfit, Jacob Blake-et. Az eset után Blake-et helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. Az állapota stabil. A városban vasárnap gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen. Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója vasárnap elítélte a rendőrök fellépését, majd hétfőn elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszakos tüntetések megfékezésére, de közben bejelentette, hogy megtárgyalnak egy törvénycsomagot a rendőrségi munka szabályozásáról. Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Szintén az eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje.

Biden volt egyébként az egyik „főszereplője” a republikánusok elnökválasztó gyűlésének is, ahol hivatalosan is megválasztották Donald Trumpot elnökjelöltnek.

A gyűlés első, hétfői napján Nikki Haley, a Trump-kormány volt ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy a demokraták víziója Amerika számára a szocializmus, és Biden a szocialista baloldallal katasztrófa lenne Amerikának.

Ostorozta a demokratákat azért is, mert mint mondta, állandóan azt hangoztatják, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a rasszizmus. „Ez hazugság, Amerika nem fajgyűlölő ország” – jelentette ki. Tim Scott szenátor azt vetette Joe Biden és társa, Kamala Harris szemére, hogy kulturális forradalmat akarnak. Scott szerint egy esetleges Biden-adminisztrációval a radikálisok uralta demokraták kerülnének hatalomra.

Jim Jordan ohiói képviselő azt hangoztatta, egyedül Trump képes lecsapolni a washingtoni mocsarat. Az elnök legidősebb fia, ifjabb Donald Trump a mocsár Loch Ness-i szörnyének nevezte Joe Bident.

Kapcsolódó írásaink