Külföld

Elege van a közelharcból Szicília kormányzójának

Bírósághoz készül fordulni Szicília kormányzója, ha a kormány továbbra sem kezeli a migrációs helyzetet a szigeten, az ő döntéseit viszont akadályozza. Egyre több a koronavírus-fertőzött.

Elege van a közelharcból Szicília kormányzójának
Nello Musumeci szerint az európai országoknak a korlátlan befogadás helyett a konfliktus sújtotta országokban kellene segíteniük, ahonnan a migránsok elindulnak
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

Egyre keményebb a harc Szicília és Róma között. A Lucia Lamorgese vezette belügyi tárca bejelentette, hogy kész megtámadni a Nello Musumeci kormányzó által kibocsátott rendeletet, amely a helyiek és a bevándorlók biztonsága és egészsége védelmében felszámolná a szigeten található regisztrációs és befogadóközpontokat.

Kedden újabb hatvankét koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a pozzalói táborban elhelyezett 162 illegális bevándorló között. A betegeket a Trapani partjainál lehorgonyzott Azzurra karanténhajón helyezték el. A hatóságok elkezdték a hotspotok ellenőrzését, a befogadóközpontok fokozatos áttelepítését.

Musumeci a kormány tiltakozása ellenére a munka folytatására és gyors lebonyolítására szólította fel a prefektúrákat.

A Palermo–Róma-vitába parlamenti képviselők is bekapcsolódtak. Davide Faraone, a balliberális Élő Itália (IV) képviselője bejelentette, hogy feljelenti Musumecit és Matteo Salvinit, a bevándorlásellenes Liga elnökét hamis riasztás, hivatallal való visszaélés, és rágalmazás vádjával.

A baloldali politikus az agrigentói bírósághoz fordult, állítja, Szicília érdekében cselekszik, és meg akarja védeni a szigetet a „sakáloktól”. Faraone szerint Musumeci döntése és a volt belügyminiszter szavai megkárosítják a sziget gazdaságát, a szicíliaiak pénztárcáit, tönkreteszik a térség első számú bevételi forrását, a turizmust.

Salvini kedd este azt nyilatkozta, biztató jelnek értékeli Musumeci döntését, amely a más politikai pártokhoz tartozó polgármesterek együttérzését is kiváltotta a szigeten.

Trapani városvezetője a Demokrata Párt politikusa, Augustáé pedig az Öt Csillag Mozgalomé, de mindketten egyetértenek azzal, hogy véget kell vetni a tarthatatlan állapotoknak.

Salvini azt is hozzátette, szerinte a kormány tagjainak bíróság előtt kell felelniük az illegális bevándorlást ösztönző lépéseikért.

Musumeci egy tévéműsorban azt mondta, a politikai intézményeknek párbeszédet kellene folytatniuk egymással, nem közelharcot vívniuk. A kormányzó úgy fogalmazott, mindig a bíróságok politikai beavatkozása ellen volt, de ha a kormány nem vesz tudomást a helyzet komolyságáról, akkor nincs más kiút, mint az ügyészségek. A megoldás szerinte az lenne, ha Európa inkább a konfliktus sújtotta országokban avatkozna közbe.

Kapcsolódó írásaink

Nem enged a nyomásnak Musumeci

ĀAz a fasiszta, aki ezerszámra, embertelen körülmények közé zsúfol össze embereket – reagált a baloldali vádakra Szicília kormányzója

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom