Külföld

Andrzej Duda: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a közép-európai országoknak szükségük van kipróbált barátokra, a lengyelek számára Magyarország és a magyarok ilyenek - állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

Andrzej Duda: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja
Andrzej Duda újraválasztott lengyel államfő eskütételének napján a parlamentben
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

 A mintegy kétszáz magyar és lengyel egyetemista részvételével a dél-lengyelországi Krasiczynben e héten zajló 3. lengyel-magyar nyári egyetem keddi gálaestjén felolvasott levélben Andrzej Duda a világban zajló „áttörés jellegű” geopolitikai folyamatokra utalt, és aláhúzta: Lengyelország és Magyarország jelenlegi helyzete megköveteli az erős és hatékony állam építését. „Szerencsére mindkét ország már bizonyos ideje olyan politikát képvisel, melynek célja a szuverenitás és a jól felfogott nemzeti érdek megerősítése” - fogalmazott.

A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van „kipróbált barátokra”  - folytatta Duda, aláhúzva: „Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot”.

Ebben az összefüggésben az államfő kiemelte a kétoldalú együttműködés ikerintézményeinek, a krasiczyni nyári egyetemet szervező lengyelországi Felczak Intézetnek, valamint a magyarországi Felczak Alapítványnak a jelentőségét. Rámutatott: közel öt év óta Magyarország részvételével is működik a - Balti-, Fekete- és Adriai-tenger közötti térség országait felölelő - Három Tenger Kezdeményezés, amely formátum, mint írta, bizonyítja: térségünk politikailag megerősödött, és „többé nem a más fővárosokban születő tervek elszenvedő végrehajtója”. A közép-európai országok tudatosították érdekeiket, és képesek együttműködni azok érvényesítésében - szögezte le Andrzej Duda.

A Parlament mint a demokrácia biztosítéka című szerdai pódiumbeszélgetésben Marek Kuchcinski, a szejm korábbi elnöke, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Arkadiusz Adamczyk történészprofesszor, a Felczak Intézet Tanácsának elnökhelyettese szólalt fel.

Rácz kiemelte az átláthatóság, a törvényhozói folyamat nyilvánosságának követelményét, a kompromisszumkeresés elvét a magyar parlamentarizmusban. Bemutatta a parlamenti mechanizmusok megismerését célzó ifjúsági programokat, köztük az országos diákparlamentet.

Kuchcinski a lengyel és a magyar parlamentarizmus több száz éves hagyományára utalva a legnyitottabbnak és legátláthatóbbnak nevezte a parlamentet a három hatalmi ág intézményei közül, egyebek között a parlamenti viták nyilvánosságára, a szejmben akkreditált több száz újságíró információkhoz való hozzáférésére hivatkozva. Kuchcinskinek - aki a krasiczyni nyári egyetem fő ötletadója, valamint a Kárpátok Európája projekt szervezője - szerdán a Felczak Intézet tiszteletbeli nagykövete címét adományozták. A politikus a cím első lengyel viselője, a magyarok közül tavaly Kovács István történész, író, diplomata, a lengyel-magyar együttműködés egyik legendás alakja kapta meg.
 

Kapcsolódó írásaink

Lengyelország keresztény demokráciája

ĀA 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság politikájának egyik alapelve, hogy régiónk hagyományait és nemzetei önazonosságát nem szabad szégyellni és félretenni

Lengyelország nem enged a nyomásnak

ĀJogellenesen és ideológiailag motiváltan lépett fel Brüsszel a hagyományos családot védő városokkal szemben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint